Viața Sfântului Ioan Botezătorul. Când și de ce se citește acatistul Sfântului

Author: Cristina Mocanu

Pe data de 7 ianuarie este sărbătorit Praznicul Sfântului Ioan Botezătorul

Sursa: https://pixabay.com/

Viața și acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului Iisus Hristos.

Pe data de 7 ianuarie este sărbătorit Praznicul Sfântului Ioan Botezătorul. Când și de ce se citește Acatistul Sfântului Ioan?

Viața Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Proroc Ioan s-a născut în familia preotului Zaharia, la aproximativ 10 kilometri de Ierusalim, la Ein-Karem.

Nașterea sa a fost propovăduită preotului Zaharia, în timp ce se afla în altarul templului, de către Arhanghelul Gavriil.

Mama sa, fiind înaintată în vârstă și fără copii, deoarece era considerată stearpă, era descendenta din neamul lui Aaron și cel al lui David.

Zaharia nu a crezut în cuvintele îngerului și drept pedeapsă acesta a rămas mut. Nașterea Prorocului s-a petrecut cu șase luni înainte de Nașterea lui Iisus.

Preoții cred că nașterea Înaintemergatorului este ca 'minunea ce merge înaintea Minunii' și o privesc ca pe o treaptă pe care se urcă înțelegerea celor ce vor vedea nașterea cea peste fire, din cea bătrână și stearpă din neamul lui Aaron, pentru a se sui

apoi la vederea cea preaminunată a nașterii Celui mai presus de fire din Fecioara Maria.

Citește și: Părinții și copilăria Sfântului Ioan Botezătorul. Care era gradul de rudenie dintre Sfântul Proroc și Mântuitorul Hristos

Se spune că atunci când Irod a poruncit uciderea pruncilor de la 3 ani în jos, Elisabeta l-a luat pe Sfântul Ioan, care avea 6 luni și a fugit cu el în munți.

Tatăl său, Zaharia, a fost ucis între templu și altar, de către soldații împăratului, pentru că a refuzat să le spună unde se află copilul.

Elisabeta a murit la 40 de zile după moartea soțului, iar Ioan a fost crescut cu ajutorului unui înger, până în momentul în care a împlinit vârsta care îi permitea să propovăduiască în Israel.

Exista o lungă perioada din viața Sfântului Ioan Botezătorul despre care nu se cunosc informații.

Se știe că s-a retras în pustiu, unde a dus o viață de aspre nevoințe, până în momentul în care a primit porunca să înceapă să predice. Rolul lui Ioan nu a fost numai acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-L descoperi lumii ca Mesia şi Fiul lui Dumnezeu.

Din Evanghelia după Marcu, aflăm că Sfântul Ioan Botezătorul era îmbrăcat în haine din păr de cămila, încins cu o curea de piele şi că se hrănea cu lacuste şi miere sălbatică.

Majoritatea persoanelor cred că acesta se hrănea cu lăcuste, dar de fapt erau lacuste, o plantă rară, care nu se mai găsește în ziua de astăzi.

Moartea Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan a fost prins de către soldații lui Irod la scut timp după ce acesta L-a botezat pe Iisus.

Din Evanghelie cunoaștem că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.

În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeților şi îndeosebi lui Irod, să ceara de la acesta capul Botezătorului ca răsplată.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: 5 ianuarie 2023: Ajunul Bobotezei, zi de post negru. Ziua în care se alungă spiritele rele, iar fetele își visează ursitul

Când se citește Acatistul Sfântului Ioan

Se spune că persoanele care citesc Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, pe data de 7 ianuarie, sunt protejate de rău, dar și de răzbunarea dușmanilor. În același timp, rugăciunea aceasta se rostește când te judeci cu o persoană care te amenință că vei pierde procesul sau când viața ta este în mare primejdie.

 De asemenea cei care doresc, pot rosti și următoarea rugăciune la vreme de necaz:

“O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos,

Mari şi multe sunt vredniciile date ție de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduință şi prorocie

Îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit. Tu, din copilărie, în pustie ai viețuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârșit neagoniseală ai iubit, cu aguridă şi cu miere sălbatică te-ai hrănit.

Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor şi al pustiilor, care în loc de podoabă hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat în pustie şi calea Domnului o ai pregătit. Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat.

Tu ești martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viată făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulțimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii. Tu, de către însuși Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.

Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru

Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârșitului meu.

Amin.”

Sursă: