Viața și acatistul Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepisopul de Mira Lichiei. De ce este bine să citești această rugăciune pe data de 6 decembrie

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 sep 2023, 03:30

Creștinii ortodcoși îl sărbătoresc pe 6 decembrie pe Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepisopul de Mira Lichiei.

Sursa: https://pixabay.com/

Creștinii ortodcoși îl sărbătoresc pe 6 decembrie pe Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepisopul de Mira Lichiei.

Pe data de 6 decembrie creștinii ortodocși citesc acatistul Sfântului Ierarh Nicolae, astfel ei arătându-i acestuia mulțumirea pentru ajutorul pe care l-au primit pe durata întregului an.

Cine a fost Sfântul Ierarh Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română și cea Romano-Catolică în fiecare an, în data de 6 decembrie. Acesta s-a născut pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) şi Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică.

Părinții săi, Teofan şi Nona, au murit în timpul unei molime, pe când Sfântul era mic, şi, de aceea, a fost crescut de un unchi, care purta tot numele de Nicolae şi era episcop al acelei cetăți. 

Unchiul său l-a învățat bunele deprinderi creștine şi dreapta credință, iar la vârsta potrivită l-a rânduit între clericii Bisericii, apoi l-a hirotonit preot. Pentru că acesta trăia în înfrânare și păstra cu strictețe legile Evangheliei, a fost ales şi hirotonit episcop al cetății Mira, din Lichia.

Citește și: Legenda lui Moș Nicolae. Care este, în realitate, povestea celui ce ne pune cadouri în ghetuțe

Pentru că propovăduia cu îndrăzneală credința sa pentru Hristos, a fost prins de mai-marii păgâni ai cetății şi a fost aprig torturat. Dar, cu venirea la putere a Sfântului Constantin cel Mare (306-337), ajuns împărat al romanilor, cei care erau închiși au fost eliberați, iar odată cu ei, a fost eliberat şi Sfântul Ierarh Nicolae.

Mergând el la Mira, s-a arătat mult-milostiv către cei săraci şi apărător al celor nedreptățiți. Când s-a întrunit cel dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325, a luat parte şi Sfântul Nicolae.

Sfântul Ierarh a eliberat din temniță trei oameni nevinovați, care l-au chemat în ajutor, cerându-i ca, precum a izbăvit pe cei din Lichia, așa să-i izbăvească şi pe ei.

De aceea, Sfântul Ierarh Nicolae, ca unul care era grabnic ajutător, i s-a arătat în vis împăratului Constantin şi eparhului Avlavie. Pe acesta din urmă l-a şi certat pentru nedreptatea făcută celor trei oameni în față împăratului, iar pe împărat l-a înștiințat cu de-amănuntul, arătându-i că acei oameni erau nevinovați, fiind învinuiți din invidie. Astfel, Sfântul Nicolae i-a izbăvit de la moarte, iar pe lângă aceasta, a făcut şi alte multe minuni.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Nicolae. Cui trebuie să-i spui „la mulți ani” pe 6 decembrie 2022

Acesta ajuns la bătrânețe a murit în anul 345, făcând multe minuni și după aceea.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir, au săvârșit multe minuni la Mira Lichiei. Acestea se află la Bari, în sudul Italiei, unde au fost aduse la 9 mai 1087, ca să nu cadă în mâinile păgânilor

De ce se citește acatistul Sf. Nicolae

Creștinii ortodocși aleg să citească acatistul Sfântului Ierarh Nicolae atunci când sunt greu încercați.

Acatistele sunt rugăciuni speciale, înzestrate cu o forță vindecătoare deosebită. Ele se citesc după o rânduială anume, nu înainte de a rosti câteva rugăciuni începătoare și mijlocitoare.

În ceea ce privește Acatistul Sf. Nicolae, acesta este de grabnic ajutor pentru copii, tinerilor care vor să se căsătorească, dar și celor care trec printr-o durere sufletească sau trupească. Totodată, acest acatist îi ajută pe cei care au de susținut un examen sau care au de luat o decizie importantă.

Persoanele care vor să își întemeieze o familie pot citi zilnic acatistul pentru a avea parte de ocrotire, armonie și liniște în casă.

Rugăciunea grabnic ajutătoare către Sfântul Nicolae

Pe lângă citirea acatistului, cei care doresc pot spune următoarea rugăciune, care îi va ajuta să treacă mai ușor peste necazuri.

„O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor care aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.

Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi, cei care cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor, și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Amin.”