Vicepreședintele SUA a sosit în România și s-a întâlnit cu Klaus Iohannis! Kamala Harris ne dă asigurări: Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 11 mar 2022, 17:11

Kamala Harris și Klaus Iohannis, în conferința de presă comună

Sursa: captura video

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a sosit astăzi în România în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. Kamala Harris s-a întâlnit cu Klaus Iohannis.

UPDATE Conferința de presă comună a lui Klaus Iohannis cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris

Principalele declarațiii ale vicepreședintelui SUA, Kamala Harris: 

  • Mulțumesc pentru prietenie și primirea călduroasă. 
  • Aș vrea să mă adresez direct românilor și să le mulțumesc din partea SUA. România a fost absolută extraodinară și a dat dovadă de generozitate și curaj.
  • Am văzut cum i-ați primit pe refugiați și ați dovedit atât de mult curaj.
  • Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.
  • Puterea alianței noatre este acum mai mare decât oricând și include angajamentul nostru să apărăm principiile noastre și integritatea teritorială.
  • Sunt prezentă aici pentru a reafirma angajamentul SUA.
  • Demonstrăm angajamentul SUA față de securitatea României, am trimis de curând 1.000 de trupe în România.
  • Îi mulțumesc președintelui Iohannis pentru leadershipul pe flancul estic al NATO;
  • Am luat decizii în Congres pentru un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina;
  • Am fost profund mișcată despre ceea ce mi-ați relatat în legătură cu refugiații din Ucraina.
  • 2.000 de militari sunt gata să apere flancul estic al alianței, am întărit acțiunile noastre de descurajare și apărare colective.
  • Am întărit acțiunile noastre de descurajare și apărare colective.
  • Îi mulțumesc președintelui Iohannis pentru leadershipul pe flancul estic al NATO;
  • Am luat decizia în Congres să acordăm un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina. 4 miliarde dintre aceștia merg direct pentru asistența umanitară.
  • Am fost profund mișcată despre ceea ce mi-ați relatat în legătură cu refugiații din Ucraina.
  • Mulțumesc românilor pentru ce ați făcut din punct de vedere umanitar pentru refugiații ucraineni.
  • Relația SUA-România este una puternică și de durată, care va continua și peste ani. Mulțumesc României și președintelui Iohannis.

 

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Mă bucur că am ocazia să o primesc pe vicepreședintele SUA. Îi mulțumesc pentru prezența sa, în aceste momente de cumpănă
  • Vizita dumneavoastră reflectă o dată în plus profunzimea parteneriatului
  • I-am transmis aprecierea României pentru eforturile SUA
  • NATO va acționa fără ezitare pentru a apăra fiecare aliat
  • Securitatea începe acasă. În acest sens am luat decizia de a mări cheltuielile pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5%.
  • Dialogul continuu al SUA cu România au avut o contribuție esențială la răspunsul unitar și puternic internațional la acțiunile Rusiei. A fost un răspuns ferm și prompt în privința sancțiunilor contra Rusiei și măsurile privind alianța NATO
  • Doamna vicepreședinte Harris a reconfirmat angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 din tratatul NATO. Acest articol cuprinde esența și spiitul NATO și garantează că oricen încercare de a afecta securitatea unui stata NATO va primi răspuns prompt și decisiv al întregii Alianțe
  • NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României.
  • E un scenariu pe care toți dorim să îl evităm. Dar noi, ca aliați, nu vom ceda nici un milimetru în privința respectării angajamentelor care ne leagă
  • Am mulțumit pentru aceste garanții de securitate de nezdruncinat, cele mai tari din istoria noastră, datorită cărora fiecare cetățeam român poate fi liniștit
  • Am mulțumit pentru consolidarea prezenței militare aliate în România și am discutat despre creșterea prezenței militare americane în România pe termen lung.
  • Am evaluat imlicațiile pe termen lung ale inavziei în Ucraina. Am stabilit să coooperăm pentru a continua eforturile de consolidare a posturii defensive a flancului sudic al NATO.
  • Am subliniat că e necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de lupptă al NATO din România.
  • România consideră necesară regândirea substanțială a abordării posturii NATO pe flancul estic. Avem nevoie de o prezență puternică cât mai curând posibil.

UPDATE Kamala Harris a semnat în cartea de onoare la Palatul Cotroceni

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a semnat în cartea onoare de la Palatul Cotroceni, în care semnează toți liderii importanți care vizitează România.

UPDATE Kamala Harris a sosit la București!

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a sosit la București pentru întâlnirea cu președintele României, Klaus Iohannis.

Vizita are loc în contextul războiului început de Rusia în Ucraina.

Moment amuzant pe Aeroportul Otopeni cu ocazia vizitei Kamilei Harris! Ce s-a întâmplat

Organizatorii ceremoniei de primire a Kamalei Harris au fost luați pe nepregătite. Imaginile difuzate la TV au arătat cum aceștia nu au avut la dispoziție un covor roșu, așa că au confecționat unul, din două covoare roșii mai mici.

Momentul a stârnit amuzament.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Știrea inițială

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, va sosi astăzi în România, urmând să aibă o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis. La întâlnire va participa și premierul Nicolae Ciucă.

Ceremonia primirii oficiale a vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, va avea loc începând cu ora 14:00, pe platoul de ceremonii de la Cotroceni, informează digi24.ro. Ea va fi urmată de fotografia oficială din Holul de onoare. Klaus Iohannis şi vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, vor discuta despre situația generată de izbucnirea războiului în Ucraina. Țara noastră este vecină cu Ucraina.

La ora 15:30, Kamala Harris și Klaus Iohannis vor susţine declaraţii de presă comune.

Citeste si: Avertisment de ultimă oră! Se fac recrutări pentru război? Anunțul făcut de ministrul Apărării

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, vine azi în România

Administraţia Prezidenţială a transmis despre vizita vicepreşedintelui SUA Kamala Harris la București că ea reconfirmă soliditatea Parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al Statelor Unite de a susţine securitatea României şi a aliaţilor NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea administraţiei americane pentru abordarea responsabilă şi implicată a ţării noastre în contextul ameninţărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse, precum şi în gestionarea fluxurilor de refugiaţi de la graniţe şi acordarea de asistenţă umanitară.

"În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia", preciza Administraţia Prezidenţială.

Vizita Kamalei Harris  vine și în contextul în care parteneriatul bilateral dintre România și Statele Unite împlinește 25 de ani în 2022.

Kamala Harris a avut ieri o vizită de stat în Polonia, întâlnindu-se cu președintele polonez Andrzej Duda. 

În cadrul declarațiilor comune susținute cu Andrzej Duda, Kamala Harris a anunțat că SUA au livrat Poloniei două baterii de rachete Patriot și că americanii vor continua să ajute Ucraina și Polonia.

"În ultima perioadă, am trimis în Polonia 4.700 de militari. În Polonia se mai află în misiune 5.000 de militari, în rotație. În plus, am livrat Poloniei două baterii de rachete Patriot pentru apărare aeriană", a spus Kamala Harris la sfârșitul întâlnirii cu Andrzej Duda.  

Citeste si: Ultimă oră. Veste mare pentru Volodimir Zelenski! SUA au decis să ofere Ucrainei un ajutor uriaș