Codin Maticiuc, un cunoscut producător român, avea nevoie de promulgarea acestei legi deoarece s-a implicat în reconstrucția unui etaj din Spitalul Fundeni București.
Legea propusă de Codin Maticiuc a ajuns spre promulgare la președinte
„Astăzi, în plenul Parlamentului, la Camera Deputaților, fundațiile care construiesc, renovează sau utilează spitale de stat și-au câștigat dreptul să recupereze TVA-ul!
Cum?! Da, cum ați auzit. Până acum, plăteam taxe statului pentru privilegiul de a ajuta statul.
Am crezut cu tărie ca pot schimba asta și am luptat așa cum voi lupta să schimb tot sistemul sanitar din România.
Responsabili, în ordine strict cronologică:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
1. Dan Andronic, care mi-a oferit un premiu al revistei Capital, o scenă și un microfon la care să-mi urlu păsul.
2. Marcel Ciolacu, care a făcut rost de numărul meu a doua zi, și mi-a spus că lucrurile nu vor rămâne așa.
3. Alfred Simonis, care a preluat de la domnul Ciolacu tema și a stat cu mine sa înțeleagă problema și să găsească soluții pentru remediere.
4. Bogdan Huțucă, președintele comisiei de buget și finanțe care a dus muncă de lămurire pe fiecare punct al legii.
5. Ana Pandeli, nevastă-mea, care acceptă că fac tot ce fac chiar în detrimentul timpului petrecut cu familia.
P.S.: VICTORIE! Pentru toți ai mei, pentru clanul FACEM, d-aia donați la 8864 și 8845 cu textul FACEM. Ca să schimbăm ceva real!”, este mesajul transmis de Codin Maticiuc, pe pagina sa personală de Instagram.
Ce prevede proiectul de lege
„Sunt scutite de taxă următoarele: serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unităţi spitaliceşti din reţeaua publică de stat, precum şi serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unităţi spitaliceşti prestate către entităţi non-profit înscrise în Registrul public organizat de ANAF, (…) dacă acestea sunt destinate unităţilor spitaliceşti deţinute şi exploatate de entitatea non-profit sau celor din reţeaua publică de stat, după caz; livrările de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii şi echipamente de protecţie, materiale şi consumabile de uz sanitar, destinate în mod normal utilizării în domeniul îngrijirilor de sănătate sau pentru utilizarea de către persoanele cu handicap, bunuri esenţiale pentru compensarea şi depăşirea handicapurilor, (…) precum şi adaptarea, repararea, închirierea şi leasingul unor astfel de bunuri, efectuate către unităţi spitaliceşti din reţeaua publică de stat, precum şi cele efectuate către entităţi nonprofit înscrise în Registrul public organizat de ANAF, dacă acestea sunt destinate unităţilor spitaliceşti deţinute şi exploatate de entitatea non-profit sau celor din reţeaua publică de stat, după caz”, se arată în proiectul de lege.
Citește și: Se schimbă legea alocaţiilor pentru copii, în 2023. Care este beneficiul pentru părinți
Proiectul de lege a fost iniţiat de liderul grupului PSD de la Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, şi a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.