România a obținut o victorie semnificativă în dosarul Roșia Montană, în care compania Gabriel Resources revendica despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, conform anunțului făcut de Curtea de Arbitraj Internațional a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții. Anunțul a fost făcut public, vineri seară, de către premierul Marcel Ciolacu.
Statul român a câștigat procesul Roșia Montană
Premierul Marcel Ciocalu a anunțat, vineri seară, că România a obținut o victorie în dosarul Roșia Montană împotriva Gabriel Resources, care solicita despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari.
„Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni! Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!”, a
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Conform comunicatului oficial al hotărârii, decizia Curții de Arbitraj Internațional a fost luată cu majoritate și include stabilirea unor daune pe care compania Gabriel Resources trebuie să le achite României, acoperind cheltuielile legate de proces. Totalul acestor daune se ridică la aproximativ 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari. În plus, decizia impune companiei să suporte și costurile procesului de arbitraj, în cuantum de aproximativ 1,4 milioane de dolari.
Prima reacție a companiei Gabriel Resources
După anunțul Tribunalului Internațional de la Washington privind victoria României în procesul Roșia Montană, compania Gabriel Resources a oferit o primă reacție, afirmând că este într-o profundă contradicție cu decizia luată de doi dintre cei trei arbitri implicați. Compania a menționat că ia în considerare posibilitatea de a contesta decizia prin intermediul unei căi extraordinare de atac.
Compania Gabriel Resources susține că hotărârea Tribunalului nu a luat în considerare probele depuse în cadrul dosarului Roșia Montană, aspect evidențiat prin dezacordul unuia dintre cei trei arbitri implicați.
În colaborare cu avocații săi, compania va efectua o analiză detaliată a deciziei, care rămâne confidențială timp de 20 de zile, fiind accesibilă doar părților implicate.
Gabriel Resources ia în calcul posibilitatea de a contesta hotărârea printr-o cale extraordinară de atac disponibilă în acest context legal, potrivit informațiilor oferite de digi24.