In urma efectuarii exercitiului national intitulat „Seism 2018” in timpul caruia a fost simulat inceperea unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, s-a ajuns la concluzii terifiante – autoritatile nu sunt pregatite pentru o astfel de catastrofa si cartiere intregi ar putea disparea din Bucuresti, in urma dezastrului. Se pare ca, exercitiul a scos la iveala faptul ca spitalele de urgenta din Capitala nu pot primi simultan un numar mare de pacienti, iar dupa primele 24 de ore de la declansarea simularii, potrivit datelor inregistrate, peste 2.000
Cu toate acestea, in cazul in care inevitabilul se produce, este bine sa stim cum sa reactionam pentru a ne salva viata. Asadar, iata ce trebuie facut in situatia inceperii unui seism puternic, potrivit recomandarilor autoritatilor:
Daca va aflati acasa (in interiorul unei cladiri):
- Nu va panicati! Panica produce victime;
- Opriti alimentarea cu gaze, electricitate si apa;
- Nu va pozitionati in dreptul ferestrelor sau oglinzilor (se pot sparge);
- Nu va asezati sub birou, mese sau pat;
- Nu iesiti din casa! Nu coborati cu liftul! Nu va duceti pe scari! Nu sariti pe geam!;
- Asezati-va sub o grinda de rezistenta;
- Nu stati sub lustre sau sub obiecte grele suspendate.
Daca sunteti afara:
- Stati departe de cladiri, de stalpi de electricitate, de copaci, de cabluri, de panouri de publcitate sau orice alte obiecte ar puea sa cada;
- Cautati sa va indreptati intr-un spatiu deschis.
Daca sunteti intr-un vehicul:
- In tren, autobuz, metrou sau tramvai – Pastrati-va calmul! Ramaneti pe loc, pana cand seismul se opreste si urmati recomandarile primtie de la persoanele avizate.
- In masina personala – Opriti cat mai repede si ramaneti in interior. Evitati podurile, tunelurile sau sa opriti langa cladiri, copaci, pasaje si cabluri de electricitate.
Daca va aflati in locuri publice, alaturi de alte persoane (teatru, spectacol, cinematograf, club, stadion etc.), evitati sa alergati catre iesire. Imbulzeala poate produce mai multe victime decat cutremurul in sine. Pastrati-va calmul pana la trecerea seismului si incercati sa-i linistiti si pe cei din jur.
Daca sunteti prinsi sub daramaturi:
- Pastrati-va calmul!
- Folositi o lanterna si nu focul deschis care ar putea declanasa o explozie – bricheta, chibrit etc.;
- Acoperiti-va gura si nasul cu o bucata de material textil;
- Incercati sa faceti galagie pentru a va semnala prezenta. Dar fara sa strigati – trebuie sa va pastrati energia pentru cat mai mult timp.