VIDEO Cum a arătat implozia submersibilului Titan. A durat doar câteva fracțiuni de secundă să fie distrus complet și tot echipajul să piară

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 23 iun 2023, 17:40

A durat doar câteva fracțiuni de secundă să fie distrus complet și tot echipajul să piară

Sursa: Captură YouTube Stellarium

Submersibilul Titan, carea avea cinci oameni la bord, a suferit o „implozie catastrofală”, spune Paza de Coastă americană.

Mai multe resturi ale submersibilului dispărut au fost găsite de un vehicul operat de la distanţă la 1.600 de metri de prova Titanicului, localizată la aproape 4.000 de metri adâncime în Oceanul Atlanticului de Nord. Garda de Coastă a transmis că resturile găsite pe fundul mării reprezintă o „pierdere catastrofală a camerei de presiune”.

Cum a arătat implozia submersibilului Titan

„Deci, la acea adâncime, presiunea probabil este de peste 2 tone pe centimetru pătrat, de peste 350 de ori mai mare decât presiunea de pe Pământ. Orice mică fisură ar putea provoca o implozie imediată, ceea ce ar distruge vasul”, a spus Tom Maddox, director executiv al Underwater Forensic Investigators, care a participat la o expediţie pe Titanic în 2005. 

„Au murit într-un mod în care nici măcar nu şi-au dat seama că erau pe cale să moară.

În cele din urmă, printre multele moduri în care putem muri, acesta este nedureros”
, a declarat Aileen Marty, fost ofiţer de marină şi profesor la Florida International University.

Citește și: Moartea pasagerilor de pe Titan, confirmată de Garda de Coastă și de OceanGate. Rămășițele găsite sunt ale submersibilui

Un specialist în animații 3D a făcut un video prin care arată cum s-ar fi produs implozia.

Un alt utilizator de pe TikTok a creat o animație asemănătoare, în care un vas se aplatizează într-o fracțiune de secundă, se contorsionează și se rupe, făcându-se praf.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Decesul se produce instantaneu când vine vorba de orice formă de viaţă care s-ar putea afla la bord” , scrie utilizatorul.

@starfieldstudio Submarine implosion demonstration. Educational #submarine #titan #titanic ♬ Amityville Horror Scary Halloween Sound Effects

@sincerelybootz For educational purposes: Submarine implosion depiction #titanic #titanicexpedition #ocean #submarine #implosion ♬ original sound- Bootz

Când ar fi făcut implozie submersibilul Titan

Fizicianul Cristian Presură a declarat că submersibilul Titan, care s-a soldat cu decesul a cinci persoane, a făcut implozie, cel mai probabil, duminică, asta din cauza presiunii exterioare puternice și din cauza faptului că rezistența construcției era foarte slabă.

„Vorbim de o companie privată care şi-a asumat un risc pentru că într-adevăr să coborî la adâncimi aşa de mari, patru mii de metri, unde presiunile sunt uriaşe, trebuie nu numai să construieşti un submarin care rezistă, dar să te asiguri că

ai toate măsurile de siguranţă în loc. Când vorbim de submarine militare şi oricum puţine submarine militare ajung la adâncimi aşa de mari. Acolo vorbim de costuri mult mai mari, de măsuri de siguranţă de tot felul. Aici vorbim de o întreprindere privată în care cineva a spus că pot să fac puţin turism, pot să duc oamenii aproape de Titanic, construiesc un mic submarin. Însă marea întrebare este dacă el a avut un submarin pregătit cu toate măsurile necesare de siguranţă”, a explicat Cristian Presură.

Citește și: Misiune de salvare în Oceanul Atlantic! Un submarin plin cu turiști, care se îndrepta spre epavele Titanicului, a dispărut

„Probabil că a avut loc o implozie imediat, chiar duminică. Armata ame ricană a anunţat că duminică a detectat sunetul unei explozii, probabil că atunci nu ştia despre ce e vorba, acum se ştie. Cel mai probabil submarinul a făcut implozie chiar duminică din cauza presiunii exterioare puternice şi din cauza construcţiei probabil care nu a rezistat”, a mai precizat Cristian Presură.

„Cea mai mare problemă este presiunea. Noi suntem obişnuiţi cu presiunea atmosferică. Şi presiunea atmosferică oricum este foarte mare. Presiunea atmosferică este aproximativ un kilogram pe fiecare centimetru pătrat. Asta înseamnă că dacă întind mâna, în palmă, pe suprafaţa acestei palme este o presiune echivalentă cu 100 de kilograme. Asta înseamnă că numai aerul din jur pune o presiune pe corpul meu echivalentă a câteva tone. Ar trebui să mă strivească. Din fericire, avem mecanisme biologice, avem fizica din interiorul celulor care compensează această presiune. Dar această presiune creşte cu adâncimea. La fiecare zece metri mai adaugi încă o valoare presiune atmosferică. La zece metri adâncime presiunea este de două ori mai mare decât la suprafaţă. Atunci când cobori la patru mii de metri ai o presiune care este de patru sute de ori mai mare decât la suprafaţă. Este o presiune uriaşă. Cei care construiesc submarinul trebuie să ia în calcul această presiune. Submarinul trebuie să reziste”, a încheiat fizicianul.

 

 

Taguri: