Apele fluviului Dunărea, care au cauzat inundații severe în mai multe localități din Ungaria, au început să se retragă treptat în Budapesta, dar nu suficient pentru a liniști autoritățile. Viitura este așteptată să ajungă la sfârșitul săptămânii și-n țara noastră.
Nivelul Dunării a scăzut în capitala Ungariei
Potrivit știrileprotv.ro, în zone precum Pilismarot, digurile de nisip au cedat, iar scafandrii și militarii au intervenit pentru a le repara. În Kisoroszi, un bărbat a fost evacuat cu un elicopter militar din cauza inundațiilor care au blocat accesul pe drumuri.
În capitala Ungariei, nivelul Dunării a scăzut cu aproximativ 20 de centimetri, însă autoritățile sunt încă în alertă, deoarece viitura se deplasează spre sud. În localitatea Peks, nivelul apei a ajuns deja la aproape 8 metri. În zona podului cu lanțuri din Budapesta, stațiile de tramvai au fost inundate, iar circulația a fost oprită, după cum se poate vedea și-n imaginile exclusive prezentate de Kanald.ro.
„ În 2013, lumea, guvernul, toți au învățat. Acum au reușit să prevină foarte multe. În multe locuri deja erau pregătiți și au așteptat și știau la ce nivel va ajunge apa, deci s-au pregătit foarte bine ”, a dezvăluit un localnic, potrivit Reuters.
Când va ajunge viitura în România
Potrivit adevărul.ro, autoritățile maghiare avertizează că viitura va ajunge în Serbia marți, iar România ar putea fi afectată la sfârșitul săptămânii. Ministrul Mediului din România, Mircea Fechet, a subliniat importanța pregătirii și a declarat că instituțiile din subordinea sa sunt în alertă. Acesta a solicitat verificarea zonelor critice și a digurilor pentru a preveni eventuale inundații majore pe teritoriul românesc.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: O nouă viitură amenință România! Zeci de localități de pe Dunăre se pregătesc să fie evacuate
„ Dincolo de capacitatea digurilor de apărare și a lucrărilor hidrotehnice trebuie să nu fim deloc relaxați, trebuie să ne asigurăm că instituțiile Ministerului Mediului sunt pregătite, sunt în alertă și să știm cum să acționăm când situația o impune. Vedem cu toții că ne confruntăm cu o realitate care depășește statisticile. O să merg personal să verific zonele critice și depozitele de materiale pe care le are ANAR pentru a interveni acolo unde este cazul. Solicit, de asemenea, reverificarea, în acest interval, a zonelor unde au fost probleme în trecut, de exemplu acolo unde au existat breșe sau unde există eroziuni de mal. Doresc o mai bună coordonare a tuturor instituțiilor cu autoritățile locale și, în perioada următoare, o regândire a procedurilor de comunicare cu acestea .”, a precizat ministrul pe Facebook.
Inundațiile recente, cele mai grave din Europa Centrală din ultimele două decenii, au afectat regiuni întinse, provocând distrugeri majore și un bilanț tragic de cel puțin 24 de morți. Poduri prăbușite, mașini scufundate și orașe acoperite de noroi rămân mărturia furiei apelor.