VIDEO Misiunea DART a NASA s-a lovit cu succes de un asteroid. „Intrăm într-o nouă era a umanității!„

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 27 iun 2023, 00:30

Video DART NASA impact asteroid

Sursa: PixaBay

Misiunea DART a NASA s-a izbit în mod intenţionat de un asteroid, în primul test de apărare planetară făcut de umanitate.

Misiunea DART a NASA a fost un succes! Momentul istoric a fost înregistrat luni la ora 7.14 p.m. ET( Eastern Time, marţi la ora 2.14, ora României), atunci când o navetă spaţială a NASA s-a izbit în mod intenţionat de un asteroid, în primul test de apărare planetară făcut de umanitate, relatează CNN. 

Citeste si: Un asteroid sperie omenirea! Urmează să treacă pe lângă Pământ săptămâna aceasta și este uriaș

VIDEO Misiunea DART a NASA, impact cu un asteroid 

Impactul a avut loc luni la ora 7.14 p.m. ET( Eastern Time, marţi la ora 2.14, ora României), fiind primit cu urale de echipa misiunii de la Laurel, Maryland. Misiunea DART, sau Dublul Test de Redirecţionare a Asteroizilor, a fost lansată în urmă cu zece luni.

Deși Didymos nu reprezintă o amenințare pentru planeta noastră și nimic din ceea ce se întâmplă astăzi nu poate schimba acest lucru, rezultatele misiunii DART vor furniza date cruciale pentru oamenii de știință și

inginerii care vor dezvolta planuri de apărare planetară.

DART, care este gestionată pentru NASA de către Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins (JHUAPL), marchează primul test de apărare planetară din istorie.

„Acesta este un moment interesant, nu numai pentru Agenție, ci și în istoria spațială și în istoria omenirii", a declarat Lindley Johnson, ofițerul de apărare planetară al NASA, într-o conferință de presă, citat de news.ro .   „Această demonstrație este extrem de importantă pentru viitorul nostru aici, pe Pământ". 

Citeste si: Cine este Giorgia Meloni, favorită pentru funcția de premier în Italia! Lidera partidului de extremă dreapta a declarat: „Petrecerea pentru Europa s-a terminat!”

Deşi asteroidul, Dimorphos, nu prezenta vreun risc de a lovi Pământul, această demonstraţie ar putea stabili modul în care pot fi deviate, în viitor, rocile spaţiale care ar putea fi o ameninţare pentru planetă.

”Intrăm într-o nouă eră a umanităţii, o eră în care am putea avea capacitatea să ne protejăm de ceva precum un impact periculos, riscant, cu un asteroir”, a declarat Lori Glaze, director la Divizia de Ştiinţă Planetară a NASA. ”Ce lucru uimitor. Nu am mai avut această capacitate până acum”, a mai declarat aceasta referitor la acest moment istoric.

La momentul impactului, Didymos şi Dimorphos erau relativ aproape de Pământ – la circa 11 milioane de kilometri. Echipa estimează că naveta spaţială a lovit asteroidul la circa 17 metri distanţă de centrul rocii spaţiale.

Scopul navetei spaţial, pe lângă impact, a fost de a afecta mişcarea unui asteroid în spaţiu, dar membrii echipei DART afirmă că va dura circa două luni pentru ca oamenii de ştiinţă să stabilească dacă orbita asteroidului s-a schimbat.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce a pățit Culiță Sterp în aeroport? „Atunci când văd un om care muncește vreau să îi dau bani. O fi crezut că vreau să îmi bat joc de el sau să îi întind o capcană.”

Ce este Dismorphos 

Video DART NASA impact asteroid
[Sursa: Twitter]

Dimorphos este un asteroid mic care orbitează în jurul asteroidului Didymos, aflat aproape de Pământ. Sistemul de asteroizi nu reprezintă o ameninţare pentru Pământ, au spus oficialii NASA, făcându-l astfel o ţintă perfectă pentru a testa un impact kinetic, care ar putea fi necesar dacă vreodată un asteroid va fi pe cale să lovească Pământul.

Astronomii l-au descoperit pe Didymos în urmă cu peste două decenii. Numele înseamnă ”geamăn” în greacă. Didymos are circa 780 de metri în diametru.

În schimb, Dimorphos are 160 de metri în diametru, iar numele său înseamnă ”două forme”.

Imaginile surprinse de camera navetei spaţiale pentru recunoaşterea lui Didymos şi a asteroizilor a ajutat DART să se ghideze autonom pentru o întâlnire cu mica lună.

În timpul evenimentului, imaginile au fost transmise către Pământ la o rată de una pe secundă, oferind o privire ”destul de uimitoare” asupra lunii, a spus Nancy Chabot, om de ştiinţă şi coordonator al DART la Laboratorul de Fizică Aplicată.

Naveta spaţială a accelarat la circa 21.600 de kilometri pe oră când s-a ciocnit cu Dimorphos.

Naveta spaţială DART a dezvăluit pentru prima dată şi cum arată Dimorphos.

Suprafaţa în formă de ou a asteroidului, acoperită de bolovani, arăta similar lui Bennu şi Ryugu, alţi doi asteroizi vizitaţi de navete spaţiale în ultimii ani. Oamenii de ştiinţă suspectează că Dimporhos este un asteroid format din bucăţi de rocă legate lejer.

Sursă: News.ro