[VIDEO] Uite cum se prepara crenvurstii din comert. Nu este ceea ce credeai!

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 10 sep 2020, 09:30

Sunt buni la micul dejun, deliciosi in drum spre birou - sub forma de covridog sau "carnacior" in foetaj -, foarte indragiti de cei mici si mereu practici, ca optiune de apertiv, la petrecerile cu prietenii.

Cu toate ca sunt atat de indragiti, medicii nutritionsiti ne avertizeaza asupra ingredientelor din care sunt preparati celebri crenvursti.

Crenvurstii se numara printre cele mai nesanatoase mezeluri aflate pe piata, conform specialistilor de la Institutul de Cercetari Alimentare. 

Sunt facuti din carne dezosata mecanic (MDM) – adica tocatura din resturile de carne ramase de la carcasele de animale, dupa scoaterea bucatilor principale: tesut muscular, cartilagii, vase de sange, nervi, tesut conjunctiv de pe oasele care compun coloana vertebrala, coada, cutia toracica si membrele –, amidon, multe chimicale si multa sare.

Contin aproximativ 40% grasime; nitrit si nitrat de sodiu, E250 si E251 – substante destinate colorarii alimentului; gelifiant, E407 (un extras din alge marine menit sa retina apa) si monoglutamat de sodiu, E621( substanta ce intensifica gustul alimentelor, facandu-le irezistibile).

In clipul urmator putem vedea cum sunt preparati crenvurstii din comert: cele mai proaste bucati din carnea de porc, vita sau pui sunt transformate intr-o pasta peste care se adauga apa, amidon, sare, sirop de zahar si aditivii alimentari amititi mai sus.

Compozitia este apoi turnata intr-o membrana artificiala, iar crenvurstii abia formati sunt, la final, stropiti cu alte solutii pentru potentarea gustului, pusi la afumat si impachetati pentru a fi comercializati.