Moneda euro, în versiune digitală. Banca Centrală Europeană anunță când va fi lansată

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 29 sep 2022, 04:20

Moneda europeană

Sursa: Unsplash

Banca Centrală Europeană dorește după 20 de ani implementarea unor noi bancnote euro și cere ajutorul opiniei publice pentru a realiza noul design al acestora.

Moneda euro care circulă pe piață în prezent a fost lansată pentru prima dată în urmă cu aproximativ 20 de ani, mai exact în anul 2002. Banca Centrală Europeană dorește să facă o schimbare privind vechile bancnote și vrea să implementeze unele noi.

Mulți europeni sunt încă sceptici în privința achizițiilor digitale și încă dețin monede vechi care nu mai sunt în folosință de ani de zile.

Astfel, majoritatea băncilor europene acceptă vechile monede în schimbul unora noi cu scopul eliminării de piață a celor ce nu mai pot fi folosite.

Cum va evolua euro și când vor fi gata noile bancnote

Banca Centrală Europeană dorește implementarea unor noi bancnote, acestea urmând să fie reproiectate până în anul 2024, iar înainte de 2030 se dorește lansarea monedei euro digitală.

Moneda europeană actuală a fost concepută pentru prima dată în 1999, iar lansarea pe piață a tuturor monedelor și bancnotelor a fost făcută în 2002. Inițial, euro a fost folosit doar de câteva state ale Uniunii Europene, însă cu timpul și alte țări au adoptat-o pe aceasta.

Citeste si: Curs valutar BNR marți, 28 decembrie 2021. Ce se întâmplă cu moneda euro pe final de an. Cursul valutar interbancar

Banca Centrală Europeană (BCE) va crea grupuri de discuții pentru a colecta opinii de la persoane din întreaga zonă euro cu privire la posibile teme pentru viitoarele bancnote. Pe lângă aceasta, câte un expert din fiecare țară din zona europeană va prezenta o scurtă listă de noi teme ce își au proveniența din domenii precum istoria, științele naturii, științele sociale, artele vizuale și tehnologia.

„După 20 de ani, este timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai ușor de înțeles pentru europenii de toate vârstele și din toate mediile.

Acestea reprezintă un simbol tangibil și vizibil al faptului că suntem uniți în Europa, în special în perioade de criză, iar cererea pentru ele este încă foarte mare.”, a declarat Christine Lagarde, președintele BCE,  prin intermediul unui comunicat de presă.

În urma preselectării temelor se va face apel la opinia publică privind acestea și se va organiza un concurs de design prin intermediul căruia BCE va lua deciziile finale.

Motivul implementării noilor bancnote

Este prima dată de la momentul lansării inițiale euro când Banca Centrală decide să facă o schimbare și să lanseze procesul de reproiectare al monedelor.

În cazul seriei Europa 2, BCE a schimbat puțin design-ul cu scopul de a include o serie de noi elemente de siguranță, care vor facilita diferențierea între cele două serii existente.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE,  a vorbit deschis în cadrul unui comunicat de presă despre noile schimbări și scopul acestora:

„Dorim să dezvoltăm bancnote euro cu care cetățenii europeni să se identifice și pe care să fie mândri să le folosească drept monedă. Procesul de reproiectare a bancnotelor euro se va desfășura în paralel cu investigația noastră privind un euro digital.

Ambele proiecte au ca scop îndeplinirea mandatului nostru de a oferi europenilor bani siguri și securizați”.

De ce se mai păstrează monedele vechi

O analiză recentă despre evoluția monedei europene în ultimii 20 de ani prezintă totalitatea sumelor de bani emise înainte de apariția de piață a euro și încă neretrase din circulație, conform Bloomberg.

Motivul principal este faptul că oamenii au economisit în propriile locuințe sume mari de bani pe care le păstrează chiar și în prezent. Țara ai cărui locuitori dețin cele mai multe mărci vechi este Germania, valoarea acestora estimându-se la 8,5 miliarde de euro, monede pe care Banca Centrală își dorește să le retragă de pe piață.

Citeste si: Curs valutar BNR miercuri, 29 decembrie 2021. Dolarul crește mult față de leu! Cotațiile la ING, BRD și Banca Transilvania

Germania preferă banii cash în defavoarea cardului

Cele mai multe monede vechi se află în posesia locuitorilor Germaniei pentru care banii cash au o valoare mult mai mare decât sumele electronice păstrate pe carduri de credit sau debit. Banca centrală a Germaniei, Deutsche Bundesbank, a declarat că nu se va opri din a primi bancnotele vechi și va emite altele noi pentru toate persoanele care predau acești bani.

În ciuda faptului că Germania este una dintre țările cele mai evoluate ale Uniunii Europene,  aceasta nu s-a adaptat încă la modul de plată electronic. În multe orașe ale țării printre care și capitala acesteia, Berlin, majoritatea magazinelor, localurilor și altor organizații cu caracter economic nu acceptă plata cu cardul. După cum declară majoritatea locuitorilor Germaniei, motivele alegerii numerarului în locul cardului de credit sunt: ușurința utilizării, rapiditatea tranzacțiilor, intimitatea financiară a fiecărui locuitor și oferirea unei imagini mai clare a tuturor cheltuielilor.

Banca centrală germană a realizat în anul 2017 un studiu despre sumele de bani cash pe care locuitorii acestei țări le au în medie în portofelul personal. Analiza a ajuns la concluzia conform căreia un locuitor german are în portofel aproximativ 107 euro, adică 115 dolari la cursul de schimb din 2017. Astfel, din acest punct de vedere, Germania depășește cu mult alte țări precum Franța, ai cărui locuitori au aproximativ 32 de euro în portofel, sau Statele Unite ale Americii, unde trei sferturi din locuitori au declarat că au în posesia lor la momentul studiului, mai puțin de 50 de dolari, iar restul dețin sume în valoare de 10 dolari sau chiar mai puțin în portofel.

Perspectiva țărilor europene despre achizițiile digitale

Jumătate din băncile centrale ale lumii lucrează în prezent la propriile valute digitale (CBDC), 110 țări aflându-se în etapa de analiză, conform directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva.

„Înainte de pandemie, amintiți-va că obișnuiam să spunem, viitorul este digital. Odată cu pandemia, viitorul a sosit și foarte proeminent în lumea banilor.

Când ne uităm la acest univers, cea mai fiabilă este moneda noastră digitală a băncii centrale. De ce? Pentru că au sprijinul statului și sunt integrate în politică monetară”, a declarat directorul general FMI.

Cu toate acestea, nu toate națiunile europene sunt deschise către această schimbare. Portugalia a oprit conversia monedelor escudo, iar Franța, Spania și Italia au încetat să mai schimbe bani vechi.

 

Sursă: playtech.ro