Viitura de pe Dunăre și ciclonul Ashley vor lovi România în același timp! Autoritățile se așteaptă la ce e mai rău: „Există niște puncte critice”

Autor: Diana Ghita

România se pregătește să țină piept inundațiilor de pe Dunăre

Sursa: Unsplash

Viitura pe Dunăre, deși întârziată față de estimările inițiale ale hidrologilor, va fi mult mai intensă decât se preconizase. În plus, România va fi lovită simultan de ciclonul Ashley, care va aduce o mare cantitate de precipitații.

Ciclonul Ashley va veni cu un cod roșu de ploi torențiale, care, cumulat cu inundațiile provocate de debitul crescut al Dunării, va pune presiune suplimentară pe autorități. Meteorologii atrag atenția că măsurile de protecție civilă implementate până acum trebuie regândite și întărite, deoarece nu vor fi suficiente pentru a face față acestor fenomene extreme.

Debitul Dunării va atinge valori alarmante

Debitul Dunării, la intrarea în România, aproape s-a dublat față de media normală a lunii septembrie, iar prognozele indică o agravare rapidă a situației în zilele următoare. Se estimează că fluviul va atinge un debit triplu, tocmai când ciclonul Ashley va lovi. Acesta din urmă va aduce ploi de până la 100 de litri pe metru pătrat, în doar 48 de ore.

„Vârful acestei viituri estimăm că se va întâmpla cu o zi întârziere, respectiv 30 septembrie sau 1 octombrie.

Debitele maxime pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge valori de 9000-9500 mc/s.(...) Această creștere pe teritoriul românesc va însemna că apa va ajunge până la baza digurilor, cu o creștere de aproximativ 50 de centimetri față de prognoza inițială”
, a transmis Mircea Fechet, Ministrul Mediului, într-o conferință.

În momentul în care viitura de pe Dunăre va ajunge în țara noastră, cele mai expuse vor fi râurile Jiu, Olt și Argeș, unde hidrologii pregătesc avertizări de inundații, inclusiv cod roșu.

Citește și: Furtuna Ashley ajunge în România! Un val de frig pune stăpânire pe țară. Temperaturile vor scădea cu până la 12 grade

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

„Există nişte puncte critice unde ne-am mobilizat. În zona Oltului se va construi o linie de panouri să protejăm localitatea Islaz. Consolidoarea unor sectoare de drum, pot fi afectate porturile. Mai degrabă furtunile vor crea probleme”, a explicat Sorin Randaşu, directorul departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Apele Române.

Ce măsuri iau autoritățile, în privința viiturii de pe Dunăre și a ciclonului Ashley

Pentru România, urmează o perioadă critică, iar autoritățile se pregătesc pentru un scenariu extrem, în care atât viitura de pe Dunăre, cât și ciclonul Ashley vor testa limitele măsurilor de protecție.

„Am convocat comitetul de Situaţii de Urgenţă pentru a adopta o hotărâre cu măsuri de natură să prevină orice posibilă consecinţă negativă a locuitorilor din Constanţa ca urmare a creşterii debitelor. Am solicitat spaţii de evacuare, să nu fie nevoie de corturi. Inventarierea tuturor persoanelor care au anumite probleme şi nu se pot evacua singure”, a declarat Silviu Coşa, prefectul din Constanţa.

În timp ce cursul Dunării este consolidat și monitorizat în permanență, țările aflate în amonte, precum Croația și Ungaria, rămân în stare de alertă maximă.

În Croația, nivelul apelor a crescut atât de mult încât doar coroanele copacilor mai sunt vizibile deasupra viiturii, iar multe familii au fost evacuate de urgență.

Citește și: Video Imagini cu dezastrul provocat de inundațiile din Ungaria. Când va ajunge viitura Dunării și-n România

În Budapesta, Dunărea a atins deja treptele Parlamentului, iar Serbia se pregătește să înfrunte, la rândul său, valurile devastatoare. În unele sate din Serbia, apa a acoperit drumurile, iar accesul se mai poate face doar cu barca.