Viktor Orban cere oprirea imediată a focului Rusiei împotriva Ucrainei! Premierul l-a invitat pe Vladimir Putin la discuții în Ungaria alături de liderii Ucrainei, Franței și Germaniei

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 09 ian 2023, 00:00

Viktor Orban cere oprirea imediată a focului Rusiei împotriva Ucrainei! Premierul l-a invitat pe Vladimir Putin la discuții în Ungaria alături de liderii Ucrainei, Franței și Germaniei

Sursa: Twitter

Premierul Viktor Orban a declarat, cu puțin timp în urmă, că l-a chemat pe Vladimir Putin la negocieri în Ungaria, alături de liderii Ucrainei, Franței și ai Germaniei. De asemenea, prim-ministrul de la Budapesta a solicitat oprirea imediată a focului.

Viktor Orban, premierul care a reușit să obțină al patrulea mandat consecutiv, a declarat că răspunsul lui Vladimir Putin a fost „pozitiv”, dar președintele Rusiei a precizat că va face acest lucru cu anumite condiții, conform Reuters, citat de capital.ro.

Viktor Orban îl cheamă pe Vladimir Putin la discuții în Ungaria

„I-am sugerat președintelui Putin că ar trebui să anunțe imediat o încetare a focului”, a spus Viktor Orban, în cadrul unei conferințe de presă, precizând că Vladimir Putin a fost cel care l-a apelat.

În plus, Viktor Orban a mai precizat că discuțiile pe care le-a propus la Budapesta ar trebui să aibă ca subiect principal oprirea imediată a focului, având în vedere că negocierile de pace vor ține mai mult timp.

Citeste si: Rusia are în vizor România după ce au fost expulzați zece diplomați ruși: „Un pretext inventat”

„Răspunsul a fost pozitiv, dar președintele rus a spus că acest lucru va impune condiții. Eu nu pot negocia pentru a îndeplini aceste condiții – ar trebui ca el și președintele ucrainean să fie de acord asupra acestora”, a declarat Viktor Orban.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

„Acesta este un război pe care rușii l-au început, au atacat Ucraina și este o agresiune, aceasta este poziția comună a Uniunii Europene și Ungaria împărtășește această poziție”, a mai spus Viktor Orban,

condamnând invazia Rusiei în Ucraina.

Cum a reacționat Vladimir Putin la masacrul făcut de armata rusă în regiunea Bucha

Vladimir Putin a racționat pentru prima dată la crimele comise în reigunea Bucha. Liderul Rusiei a reamintit de  „provocarea grosolană şi cinică din partea regimului de la Kiev în oraşul Bucha” în conversația cu Viktor Orban, conform capital.ro.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zakharova, a învinuit, miercuri, liderii şi presa din Occident de faptul că „dau un verdict «vinovat» împotriva ţării noastre (…) fără măcar să fi verificat ceva”

.

Citeste si: Mesajul transmis de Volodimir Zelenski în fața plenului Parlamentului României: „Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai e un pas până în Moldova”

„Această falsificare criminală a fost inventată pentru a justifica viitoarea serie de sancţiuni” având în vizor Moscova, a declarat Maria Zakharova.

Având în vedere acestea, autoritățile din Germania au declarat că teza rusă a unei „înscenări” ucrainene cu cadavre la Bucha „nu poate fi susţinută”, luând în calcul imaginile din satelit care au fost difuzate.

„Aceste imagini arată că victimele descoperite de presă în weekendul trecut zăceau acolo de la 10 martie cel puțin”, în vreme ce armata rusă se afla deja în zonă, a precizat Steffen Hebestreit, un purtător de cuvânt al Guvernului german, potrivit capital.ro.