În timpul discursul în care Viktor Orban s-a declarat învingător, acesta l-a caracterizat pe Volodimir Zelenski ca fiind „adversarul” lui: „Nu am avut niciodată atât de mulți adversari – birocrații de la Bruxelles, mass-media internațională și președintele ucrainean ”, a declarat Viktor Orban.
Viktor Orban este prim-ministru pentru a patra oară
Conservatorul naţionalist Viktor Orban a câştigat detaşat alegerile parlamentare din 2022, obţinând cel de-al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru cu 53%, potrivit The Guardian, citat de Mediafax. Orban a mai fost prim-ministru în perioada 1998- 2002.
Pentru celelalte state membre UE, victoria lui Orban este, mai degrabă, o pierdere. Puterea exagerată, viziunea sa ultranaţionalistă şi relațiile bune în care se află cu Rusia ar putea duce la transformarea acestuia într-un al doilea dictator din Europa, după Alexandr Lukaşenko.
Citeste si: Este finalul războiului? Ucraina a dat vestea zilei! Rusia a acceptat condițiile
CNBC a arătat cam ce i-ar aștepta pe oameni în următorii patru ani, având ca model anii anteriori în care Viktor Orban a fost prim-ministrul Ungariei:
- Relația cu Rusia va fi puternică până la un punct
Viktor Orban s-a mândrit mai mereu cu relaţia bună pe care o are cu preşedintele Vladimir Putin, relație care a reprezentat o mare provocare pentru campania electorală a partidului său de
Au fost făcute acorduri comerciale şi energetice între Ungaria și Rusia în ultimii zece ani. Ungaria şi-a crescut ponderea importurilor de gaze naturale ruseşti, de la 9,070 milioane de metri cubi, în 2010, la 17,715 milioane de metri cubi în 2019, conform Eurostat.
Un procent de 85% din rezervele de gaz ale Ungariei sunt provenite din Rusia.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Ungaria este prima țară europeană care a cumpărat vaccinul rusesc Sputnik anti-COVID-19, chiar dacă nu a fost aprobat de autorităţile de reglementare europene, potrivit Mediafax.
- Ungaria nu va fi băgată în conflictul dintre Rusia și Ucraina
Cu toate că Viktor Orban a rămas loial Uniunii Europene după ce Rusia a invadat Ucraina de către Rusia şi a încercat să se țină la un nivel minim în relația cu Vladimir Putin, acesta le-a spus alegătorilor săi că „Ungaria trebuie să rămână în afara acestui conflict”.
Ungaria se numără printre țările membre NATO care nu au ajutat deloc Ucraina de la începutul invaziei.
- Ungaria va refuza în continuare imigranții care vin din zonele bombardate de Rusia
Așa cum a procedat Viktor Orban și în 2015, când a refuzat să primească imigranți sirieni si irakieni care fugeau din calea bombardamentelor lansate de Statul Islamic în Orientul Mijlociu și Apropiat, așa va proceda și acum, în privința refugiaților ucraineni, neprimindu-i în țară, față de alte țări UE, care au fost indulgenți și au primit mulți imigranți care fugeau din calea războiului pornit de Rusia în Ucraina.
Viktor Orban a motivat lipsa de ospitalitate pentru ucraineni spunând: „Nu trăim într-un Vest confortabil, trăim în mijloc, cu multe dificultăţi, nu doar acum, ci de-a lungul istoriei noastre, aşa că suntem capabili să facem diferenţa dintre cine este migrant şi cine este refugiat”, adăugând: „Migranţii sunt opriţi. Refugiaţii pot primi tot ajutorul”.
- Viktor Orban va încerca să controleze justiţia
După ce a aderat în 2004 UE, Budapesta a fost des în conflict cu Bruxelles. Fostul stat comunist a fost criticat de mai multe ori pentru dorința de a-şi afirma influenţa asupra instanţelor, presei şi altor instituţii independente.
Partidul lui Orban, Fidesz, are un control strict asupra presei de stat, iar la campaniile electorale din trecut au propagat mesaje protecţioniste, naţionaliste şi anti-imigraţie, potrivit Mediafax.
- Ungaria ar putea să nu mai primească fonduri europene
Pentru că din 2015 guvernul Orban a refuzat să primească imigranţii musulmani, Ungaria a fost amenințată de activarea Articolului 7, care duce la privarea Ungariei de la fondurile europene.
În 2018, Parlamentul European a votat ca Ungaria să fie pedepsită pentru încălcarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, precum: demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului, inclusiv drepturile persoanelor care fac parte din minorităţi.
Pe lângă asta, Viktor Orban este homofob convins şi nu este de acord cu căsătoria între persoane de același sex, dar nici cu educația sexuală în școli. Viktor Orban a organizat referendumul de educaţie pe 3 aprilie 2022, în același timp cu alegerile parlamentare.
Rezultatul referendumului care decide drepturile persoanelor homosexuale din Ungaria va fi dezvăluit după ce vor fi numărate voturile.