Viktor Orban spune că Ungaria se pregătește să plătească gazul rusesc în ruble, o cerință pe care Uniunea Europeană i-a refuzat-o Rusiei în nenumărate rânduri

Author: Lavinia Medrea

Viktor Orban spune că Ungaria se pregătește să plătească gazul rusesc în ruble, o cerință pe care Uniunea Europeană i-a refuzat-o Rusiei în nenumărate rânduri

Sursa: Twitter

Viktor Orban a declarat că Ungaria este dispusă să plătească în ruble gazul rusesc, dacă Rusia va cere acest lucru.

„Vom plăti în ruble pentru livrările de gaze rusești, dacă Rusia ne va cere” , a spus Viktor Orban, în cadrul unei conferințe de presă. În trecut, ministrul ungar de Externe i-a spus Comisiei Europene că „nu are niciun rol de jucat”  legat de contractele țării sale cu furnizorii ruși. În anul 2021, statul ungar a încheiat un nou contract cu Gazprom pentru livrarea a 4,5 miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an, potrivit Biziday.

Ungaria va plăti gazul rusesc în ruble, dacă Rusia va cere asta

Viktor Orban a ajuns la al patrulea mandat de prim-ministru în urma alegerilor din weekend, un rezultat care s-a datorat, într-o oarecare măsură, și faptului că a ales să nu împună toate sancțiunile UE împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, relatează Reuters, citat de Biziday. În discursul în care și-a proclamat victoria, Viktor Orban l-a numit pe Volodimir Zelenski un adversar, potrivit Biziday.

Slovacia va lua modelul Uniunii Europene împotriva cererea Rusiei legată de plata gazului în ruble, a transmis, luni, premierul Eduard Heger. Compania poloneză de gaze PGNiG a spus despre contractul său original cu Gazpromcă  este obligatoriu pentru ambele părţi, potrivit Digi24.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Live text: Armata rusă s-a retras de pe Frontul de Nord din Ucraina. Procurorul General a anunțat existența a 410 cadavre în Kiev, lăsate în urmă de soldații ruși. Moscova neagă orice fel de acuzație și spune că trupele ruse nu au ucis civilii

La finalul lunii martie, Vladimir Putin a declarat că a schimbat legislația Federației Ruse, în așa fel încât toți clienții din țările „neprietenoase”  să achite pentru gazul rusesc exclusiv în ruble.

Citeste si: Cum a reacționat Rusia la declarațiile lui Joe Biden cum că Vladimir Putin este un criminal de război: „Un spectacol bine țintit, dar tragic”

Țările europene au refuzat în repetate rânduri să respecte această pretenție, despre care consideră că reprezintă un instrument al Rusiei de a-și susține moneda națională și a evita unele sancțiuni economice.

Plata pentru importurile de gaze se face cu o lună în avans, așadar, conform Kremlinului, primele plăți în ruble ar trebui făcute începând cu luna mai.