Vin ploile în România. ANM a emis un cod portocaliu și un cod galben de vreme rea. Lista județelor afectate

Autor: Diana Bostan

Se schimbă vremea în România 

Sursa: Pexels

Se schimbă vremea în România! Administrația Națională de Meteorologie a anunțat temperaturi scăzute și ploi în următoarea perioadă. Iată zonele afectate!

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu și un cod galben de vreme rea. În Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, jumătatea de Nord a Moldovei, Banat și Maramureș sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță ploi însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului: Cum va fi vremea în țară marți, 2 iulie 2024 și câte grade va avea apa mării

Meteorologii anunță cod portocaliu de vreme rea

Începând de astăzi, ora 10, până mâine, la aceeași oră, Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări pentru mai multe regiuni din țară, notează Antena3CNN. Se prognozează perioade cu averse torențiale, însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, cu rafale ce pot atinge în general viteze de 70...90 km/h.

Citește și: Cod roșu de caniculă anunțat de meteorologii ANM în mai multe județe din țară. Prognoza meteo pentru ziua de 30 iunie

De asemenea, fenomenele meteo pot include și descărcări electrice și grindină, afectând Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei, precum și local în Banat și în Maramureș.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

În aceste regiuni, cantitățile de apă pot ajunge în intervale scurte de timp (1...3

ore) la valori cuprinse între 25...40 l/mp, iar pe arii restrânse se pot înregistra chiar și peste 50...70 l/mp, ceea ce poate duce la probleme locale în ceea ce privește inundațiile și circulația rutieră. Locuitorii din zonele afectate sunt sfătuiți să fie precauți și să urmărească cu atenție actualizările meteorologice și avertismentele autorităților locale.

Unele zone vor fi afectate de un cod galben de ploi

Începând de astăzi și până mâine, în diverse regiuni ale țării, fenomenele meteorologice extreme vor afecta mai multe zone. Potrivit sursei menționate anterior, În Crișana, nord-vestul Transilvaniei, precum și local în Banat, Maramureș, Muntenia și Moldova, se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică severă.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță vreme caniculară și ploi în mai multe zone ale țării: Cum va fi vremea în țară sâmbătă, 29 iunie 2024

Aversele torențiale vor fi însoțite de intensificări ale vântului cu rafale în general de 50...70 km/h, vijelii, grindină și descărcări electrice. Cantitățile de apă se vor acumula rapid, atingând în intervale scurte de timp sau prin acumulare valori de 20...30 l/mp, iar local se pot înregistra și peste 40 l/mp.

Miercuri, fenomenele de instabilitate atmosferică vor persista, concentrându-se mai ales în centrul și estul țării.