Numărul de infectări cu virusul Sars-Cov-2 se mărește pe zi ce trece într-un mod alarmant. În ciuda faptului că în ultimele săptămâni numărul de cazuri noi de infectare era la un nivel minim, în prezent România a atins din nou pragul de 1000 de infectări în doar 24 de ore. Pe lângă acestea și numărul de decese este în continuă creștere, bilanțul făcut la 28 decembrie 2021 fiind de 67 de persoane.
Totuși, nu doar România suferă din cauza creșterii numărului de cazuri, ci și restul țărilor din lume. În prezent planeta trece prin cel mai mare număr de infectări de la momentul în care a început pandemia de Covid-19, 1,44 milioane de noi cazuri fiind înregistrate la data de 28 decembrie 2021.
Omicron, noua tulpină a virusului Sars-Cov-2, reprezintă motivul principal al creșterii numărului de infectări la nivel mondial.
Valul 5 în România
Începutul valului 5 în România a debutat în momentul apariției primului caz de infectare cu tulpina Omicron, la data de 15 decembrie 2021 spune doctorul Octavian Jurma, conform digi24.ro. În momentul în care majoritatea cazurilor de infectare vor fi datorate noii tulpini, atunci va fi momentul în care se poate spune că România este lovită cu adevărat de valul 5. Acest lucru este așteptat chiar de săptămâna viitoare.
Un nou val de Covid-19 apare în momentul în care o nouă tulpină a bolii își face apariția, numărul majoritar de infectări datorându-se acesteia. Rata de dublare a tulpinii Omicron este între 2,5 și 3 zile, ceea ce înseamnă că numărul de infectări va crește exponențial după redeschiderea școlilor la data de 3 ianuarie 2022. Noua tulpină va avea o accelerare bruscă care va începe la sfârșitul lunii ianuarie și care va ajunge în punctul de vârf în jurul datei de 10 februarie.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Tinerii – cei mai vulnerabili în fața valului 5
Mai mult de jumătate din cazurile de infectare cu tulpina Omicron a virusului Sars-Cov-2 în toată lumea au fost confirmate la persoane tinere, vârsta acestora nedepășind 30 de ani.
„Acesta cred că este cel mai mare motiv de îngrijorare pe care eu l-am găsit până acum, citind destul de mult în ultima perioadă despre Omicron și despre evoluțiile din Marea Britanie, din Africa de Sud, din Statele Unite, și anume o creștere de două ori, de trei ori, de patru ori a numărului de cazuri, dar nu neapărat la vârsta de până în 29 de ani, ci la vârste mult mai mici. A crescut foarte mult numărul copiilor cu vârsta de sub 5 ani, cu vârsta de sub 10 ani, care au avut nevoie de internare în spitale și care au avut nevoie de terapie intensivă, potrivit datelor din SUA și din Marea Britanie comunicate zilele trecute.
Nu știm cum se vor întâmpla lucrurile în România, dar nu avem prea multe motive să credem că va fi diferit, în sensul de mai bine. Dacă noi ne uităm la tabloul pe care îl avem, observăm că nu avem nici măcar 2 milioane de persoane care au vaccinare completă- însemnând trei doze, pentru că eu așa cred că trebuie să înțelegem din acest moment. Pe de altă parte, avem o mare parte din populația în vârstă care nu este vaccinată și este vulnerabilă pur și simplu. La fel, rata de vaccinare la copii cu vârsta de peste 5 sau 6 ani este foarte, foarte mică. Realmente sunt motive foarte multe de îngrijorare, pentru că nu văd în acest moment care ar fi acele atuuri pe care să le punem pe masă și să spunem: noi luptăm în acest fel împotriva valului Omicron+ Delta”, declarat medicul Marius Geantă pentru digi24.
De ce este importantă testarea
Medicul Marius Geantă a susținut faptul că testarea este cea mai importantă armă împotriva virusului Omicron deoarece această tulpină atacă rapid atât persoanele nevaccinate, cât și cele vaccinate împotriva virusului Sars-Cov-2.
Testarea este cel mai potrivit, rapid și eficient mod de apărare personală și a celor din jur împotriva coronavirusului. Totuși, comportamentul individual al fiecărei persoane și modul în care aceasta se protejează reprezintă unul dintre cei mai importanți factori în lupta împotriva Covid-19.
Sursă: digi24.ro