Vinerea Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, iar credincioșii o respectă cu strictețe. Află dacă se spală sau nu rufe în Vinerea Mare, ce este interzis să faci, dar și ce obiceiuri, tradiții și superstiții se leagă de această zi.
Se spală sau nu rufe în Vinerea Mare?
Vinerea Mare este o zi de post aspru și rugăciune, având în vedere că este ziua din Săptămâna Patimilor în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și a murit.
Rânduielile bisericești spun că, în zilele de sărbătoare, credincioșii nu au voie să spele rufe sau să muncească. Deși Vinerea Mare este o zi care are o importanță majoră în credința creștină, aceasta nu este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, motiv pentru care multe gospodine sunt induse în eroare și se întreabă dacă se spală sau nu rufe în Vinerea Mare.
Ei bine, se spune că în Vinerea Mare nu se spală rufe pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. Tot în această zi, toate treburile casnice sunt interzise, astfel că nu se calcă, nu se cos haine și nu se face curățenie, în semn de respect pentru sacrificiul suprem făcut de Mântuitorul Iisus Hristos. Se crede că cei care vor spăla rufe în Vinerea Mare sau vor face treburi în gospodărie vor avea parte doar de ghinion.
Citeste si: Când se spală rufe în Săptămâna Mare! Zilele în care NU ai voie sub nicio formă să speli!
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Vinerea Mare 2022. De ce se mai numește și Vinerea Seacă și ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă?
În popor, Vinerea Mare se mai numește și Vinerea Seacă. Această denumire s-a transmis din generație și generație și se referă la faptul că, în Vinerea Mare, credincioșii țin post negru. Astfel, se spune că cei care reușesc să țină post negru, mai exact să nu mânânce nimic întreaga zi, ci doar să bea apă, vor fi protejați de rele și de boală.
În Vinerea Mare nu se coc cozonaci și pască. Există superstiția potrivit căreia cei care coc aluaturi în această zi ard mâinile Maicii Domnului. Dacă nu au reușit să prepare cozonacii și pasca până acum, gospodinele mai pot face acest lucru în Sâmbăta Mare.
Un alt obicei care este respectat cu sfințenie este cel al trecutului pe sub masă. În jurul prânzului, creștinii ortodocși merg la biserică cu flori și trec de trei ori pe sub masa pe care se află Sfântul Epitaf, având o lumânare aprinsă în mână. Se spune că făcând acest lucru, credincioșii coboară, în mod simbolic, în mormânt alături de Iisus Hristos, ca mai apoi să învie alături de EL.
În anumite zone ale țării există tradiția de a tămâia pomii din curte. Se spune că cei care fac acest lucru vor feri pomii de dăunători, iar aceștia vor avea rod bogat.
Se crede că dacă plouă în Vinerea Mare, atunci anul va fi unul roditor. Dacă este cald, atunci va fi secetă.
Citeste si: Săptămâna Mare 2022. Tradiții în fiecare zi din Săptămâna Patimilor