Vinerea Mare este una dintre cele mai solemne și încărcate de semnificație zile din calendarul creștin. Este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pentru mântuirea lumii, iar credincioșii o întâmpină cu post, rugăciune și smerenie. În această zi de doliu și reflecție, rugăciunea are o putere aparte, mai ales dacă este rostită cu credință și inima deschisă.
Mulți oameni aleg să rostească în Vinerea Mare o rugăciune pentru iertarea păcatelor și binecuvântare, ca un mijloc de a cere binecuvântare, iertare și puterea de a trece cu pace peste greutățile vieții.
Ce este interzis să faci în Vinerea Mare
În Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, este esențial să păstrezi o atitudine de liniște și respect. Tradiția creștină recomandă evitarea meselor bogate și chiar postul negru, în semn de doliu pentru suferințele Mântuitorului.
Citește și: La ce oră începe slujba de Înviere: Credincioșii vor primi și în acest an Lumina Sfântă de la Ierusalim
Rugăciunea din Vinerea Mare pentru iertare și binecuvântare
Aceasta este una dintre cele mai puternice rugăciuni care se rostesc în Vinerea Mare. Ea aduce alinare, întărire și lumină în viața celor care o citesc cu smerenie și credință:
„Doamne Iisuse Hristoase Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog însă Bunătății Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţă, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea.
Luminează-mi simțirile cele sufletești, ca să se miște şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsuflețite, când s-au mișcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum Te-a cunoscut tălharul cel credincios şi pocăit, şi Ți s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căință mă așează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Întârzie pensia pentru luna mai? La ce să se aștepte pensionarii, de această dată
Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa: Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul a mântuit lumea!
Citește și: Ce semnifică Prohodul Domnului și motivul pentru care se cântă în Vinerea Mare
Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ținut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului. Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat ușile iadului.
O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferințele şi necazurile vieţii acesteia! Şi fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepsește în această viaţă.
De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca, la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulțești împreună şi răbdarea, puterea şi mulțumirea, căci cunosc că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneț; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”