Vinerea Mare, zi liberă în 2023: Calendarul sărbătorilor legale

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 ian 2024, 04:00

Vinerea Mare, zi liberă în 2023

Sursa: PixaBay

Vinerea Mare reprezintă ultima zi de vineri dinaintea Paștelui, dar și ultima din Postul Paștelui, reprezentând o zi importantă pentru mulți români. Iată care este calendarul sărbătorilor legale din 2023.

În Vinerea Mare a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, iertând oamenii pentru păcatele sale și este considerată o zi de doliu pentru credincioșii, astfel fiind zi liberă din partea statului. Iată care este calendarul sărbătorilor legale din 2023

Citește și: Lista completă a numelor care se sărbătoresc de Florii 2023: La mulţi ani! Mesaje şi felicitări frumoase

Vinerea Mare, zi liberă în 2023

Vinerea mare este considerată o zi foarte importantă de către credincioși, fiind ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și chinuit pentru iertarea păcatelor realizate de oameni. Românii au anul acesta liber începând cu data de 14 aprilie, până la data de 17 aprilie, perioadă în care oamenii pot petrece sărbătorile pascale alături de persoanele dragi.

Zilele libere în perioada pascală vor începe cu ziua de vineri, atunci când se serbează Vinerea Mare, până la data de 17 aprilie, atunci când credincioșii celebrează a doua zi de Paște. Românii

au parte în anul 2023 de 15 sărbători legale în care se oferă o zi liberă, conform legislației în vigoare, iar anul 2023 aduce trei noi minivacanțe pentru bugetari, mai exact zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023. Cele trei date vor forma o punte între o sărbătoare legală și un weekend, mai exact între Ziua Unirii Principatelor, celebrată la 24 ianuarie, Ziua Copilului, sărbătorită la 1 iunie şi Sfânta Maria, pomenită pe 15 august și weekenduri.

Iată care este calendarul sărbătorilor legale în anul 2023: 

 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

  • 1 ianuarie – duminică – Anul Nou
  • 2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
  • 24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
  • 14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
  • 16 aprilie – duminică – Paște ortodox
  • 17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
  • 1 mai – luni – Ziua Muncii 
  • 1 iunie – joi – Ziua Copilului
  • 4 iunie – duminică – Rusalii
  • 5 iunie – luni – a doua zi de Rusalii
  • 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnnului
  • 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
  • 25 decembrie – luni – Crăciunul
  • 26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun

 

Citește și: Cât îi va costa pe români o masă de Paște în 2023! Prețul ouălor a explodat și el

Tradiții și obiceiuri pentru Vinerea Mare 2023

Vinerea Mare are o însemnătate foarte mare pentru credincioși, iar cu ocazia acestei zile sfinte, oamenii țin cont de anumite tradiții și obiceiuri. Credincioșii trebuie să evite munca de câmp în această zi sau alte activități agricole asemănătoare, crezându-se că orice este semănat, nu o să rodească.

Trebuie evitat consumul urzicilor, dar și a oțetului deoarece acestea două au fost folosite pentru chinuirea acestuia pe cruce.

Deși toți oamenii au ouă înroșite în ziua de Paște, acestea nu trebuie să fie vopsite în ziua de vineri, potrivit tradiției, trebuie înroșite în Joia sau sâmbăta, înaintea Paștelui. În această zi, credincioșilor le este recomandat să țină post negru pentru iertarea păcatelor, pentru spor şi pentru sănătate în familie. 

Nu se spală, nu se face curățenie și nu se coase în această zi sfântă. Spălatul și curățenia trebuie evitate în această zi pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri, iar cositul trebuie realizat în altă zi pentru a nu orbi.

Citește și: Calendar Ortodox 7 aprilie 2023: Ce sărbătoare este vineri? Rugăciune de ajutor la vreme de boală și necaz

Surse: observatornews.ro, libertatea.ro

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.