Vinerea Patimilor este prăznuită în calendarul ortodox, la data de 3 mai 2024: Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 mai 2024, 16:00

Vinerea Mare este prăznuită în calendarul ortodox, la data de 3 mai 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare în calendarul ortodox pe 3 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși își amintesc de Patimile Domnului, dar și a tâlharului recunoscător.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 3 mai 2024! Data la care Biserica Ortodoxă amintește de înfricoșătoarele Patimi ale Domnului, alături de momentul în care tâlharul și-a recunoscut credința.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 3 mai!

Calendar ortodox 3 mai 2024

Sărbătoare 3 mai. Patimile prin care a trecut Mântuitorul sunt amintite în fiecare an în Vinerea Mare, anul acesta fiind la data de 3 mai în calendarul ortodox.

Denia din Vinerea Mare îi ajută pe credincioși să înțeleagă care a fost parcursul Mântuitorului Iisus Hristos în ultimele sale clipe de viață, iar în această zi, Mântuitorul Iisus Hristos a trecut prin momente înfricoșătoare, trăind nenumărate patimi. Această zi este una foarte importantă pentru credincioși, motiv pentru care aceștia țin post aspru în această zi.

În ziua de vineri a avut loc jertfa supremă prin care Fiul lui Dumnezeu a fost nevoit să treacă, acesta fiind răstignit.

În acea perioadă, persoanele răstignite erau dezbrăcați de haine, biciuiți și obligați să parcurgă drumul până la locul execuției, cu bârna orizontală a crucii în spate, legată de mâinile întinse pe ea. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Săptămâna Patimilor în 2024. Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Mare

Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit cu doi tâlhari ca să fie și El socotit un făcător de rele. Unul dintre cei doi tâlhari îl insultau pe Mântuitorul Iisus Hristos, în timp ce al doilea încerca să îl mustreze, spunând că acesta este Fiul al lui Dumnezeu.După răstignirea lui Iisus Hristos, Mântuitorul a decis să îi răsplătească credința lui și l-a trimis în rai, potrivit pravila.ro.

Tradiții și obiceiuri pentru Vinerea Patimilor

Pe parcursul întregii săptămâni vor avea loc slujbe speciale în toate bisericile din România, cunoscute sub denumirea de denii, ce au rolul de a îi parcurge pe creștini pe drumul pe care l-a realizat Mântuitorul Iisus Hristos înainte ca acesta să fie răstignit. La data de 3 mai 2024 este Vinerea Patimilor sau Vinerea Mare, ce amintește de răstignirea Mântuitorului.

În Vinerea Mare, credincioșii țin post negru pentru iertarea păcatelor și pentru a avea spor. În zonele rurale, oamenii se trezeau înainte de răsăritul soarelui pentru a călca prin rouă, astfel încât să fie sănătoși pe tot parcursul anului. De asemenea, în Vinerea Mare credincioșii se spală pa față cu apă în care au pus un ou roșu si un bănuț de argint, asemenea zilei de Paște.

Sărbătoare 3 mai

Canon de rugăciune pentru Vinerea Mare, prăznuită pe 3 mai

Tu, Iubirea mea crucificată, blândul meu Iisus, Tu care, pentru a obține pentru mine o moarte bună, ai binevoit să alegi pentru tine o moarte atât de crudă, amintește-Ți că sunt una din oițele pe care le-ai răscumpărat cu prețul Sângelui Tău Prea Sfânt; Tu care, atunci când toți oamenii din jur mă vor abandona și nimeni nu va putea să-mi dea un ajutor, ești singurul care vei putea să mă mângâi și să mă salvezi, învrednicește-mă să Te primesc ca un însuflețit; nu permite ca să Te pierd pentru veșnicie și să fiu izgonit în infern, departe de Tine.
O Prea Iubitul meu Mântuitor, binevoiește a mă primi în rănile Tale sfinte; de pe acum Te îmbrățișez și voiesc să-mi dau sufletul, cu ultimul meu suspin, în Rana plină de iubire a coastei Tale, spunând acum pentru atunci: Iisuse al meu, iertare și îndurare pentru meritele Sfintelor Tale răni! Amin.

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!