Potrivit doxologia.ro, pe data de 25 noiembrie credincioșii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Ecaterina.
Viața Sfintei Mucenițe Ecaterina
Sfânta Ecaterina a trăit pe vremea împăratului Maximin, în cetatea Alexandriei, și a fost fiica lui Consta, cel care fusese înainte împărat. Fiindcă aceasta era foarte frumoasă și înțeleaptă, tot mai mulți bărbați încercau să o curteze. Însă, aceasta fiind creștină din partea mamei, nu voia să se căsătorească și le spunea acestora: „De voiți să mă mărit, apoi aflați-mi un tânăr care să fie asemenea mie, cu patru daruri, cum sunt
Rudele sale văzând asta i-au răspuns că există tineri de împărați foarte bogați, dar la fel de înțelepți și de frumoși ca ea nu există.
Mama ei a cunoscut un preot duhovnic care se ascundea de persecutorii creștini, în afara cetății.
Astfel că, Ecaterina împreună cu aceasta au mers la acest preot pentru a primi un sfat. Când preotul a văzut-o, i-a zis acesteia „Eu știu un tânăr minunat, care fără asemănare te întrece pe tine în toate darurile care ai zis că le ai; pentru că frumusețea Lui întrece strălucirea soarelui, iar înțelepciunea Lui îndreptează toate făpturile și pe cele simțite și pe cele gândite. Apoi vistieria bogăției Lui se împarte în toată lumea și niciodată nu se împuținează, ci cu cât este împărțită, tot mai mult se înmulțește; iar neamul Lui cel bun este negrăit, neajuns și neștiut”.Atunci Ecaterina l-a întrebat cine este acesta, iar preotul i-a răspuns: „Acest tânăr nu are tată pe pământ, ci S-a născut negrăit mai presus de fire dintr-o fecioară de bun neam, preacurată și preasfânta, care, pentru curățenia și sfințenia ei, s-a învrednicit a naște un fiu ca acesta. Ea este înălțată mai presus de ceruri și ei i se închină toți îngerii, ca unei împărătese a toată făptura”.
Ecaterina l-a înfruntat pe împăratul roman Maximianus, cunoscut drept unul dintre cei mai violenți persecutori ai creștinilor. Nu doar împăratul a primit mustrarea tinerei Ecaterina, ci și filosofii păgâni de la curtea lui, aceștia convertindu-se până la urmă la creștinism. Sfânta Ecaterina a fost trasă pe roată, simbol care apare și în icoanele ce o reprezintă, iar pe 25 noiembrie 305, a fost decapitată.
La cinci sute de ani de la moartea Sfintei Mucenițe Ecaterina, un călugăr a avut o vedenie în care a văzut trupul plin de lumină al Sfintei Ecaterina ce era ridicat
de îngeri pe un vârf în apropiere de Muntele Sinai, unde a rămas neatins. Urmând sfatul acestui văzător cu duhul, călugării de pe Sinai au urcat pe vârful respectiv unde au găsit moaștele sfintei. De atunci vârful poartă numele Sfintei Ecaterina.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
De ce se citește acatistul Sfintei Mucenițe Ecaterina
Acatistul Sfintei Ecaterina se citește pentru luminarea minții și este de mare ajutor atunci când cineva are de luat o decizie importantă. Rugăciunea, adresată Sfintei, are puteri miraculoase asupra aceluia care o rostește.
Preoții îi îndeamnă pe credincioși să citească zilnic acatistul Sfintei Mucenițe, mai ales atunci când sunt nehotărâți, sunt căzuți în deznădejde sau au de susținut un examen.
Iată una dintre rugăciunile adresate Sfintei Mucenițe Ecaterina, grabnic ajutătoare:
„Vrednicei de laudă, muceniței Ecaterina, care cu darul de la Dumnezeu și cu învățătura ei cea preaînaltă a uimit știința învățaților de atunci și a întrecut limba oratorilor păgâni prin buna ei cuvântare, să-i aducem cântare de biruință, ca prin ale ei rugăciuni să ne izbăvim de ispitele vrăjmașilor și să-i cântăm: Bucură-te, Ecaterina, mare muceniță a lui Hristos!
Bogățiile pământului și mărirea părintească lepădând, viață curată ai trăit, Sfântă Muceniță Ecaterina; și îndeletnicindu-te mai ales în dreapta credință, calea cea nerătăcită a lui Hristos ai luat și te-ai închinat Lui, cântând: Aliluia!
Cântare de mulțumire îți aducem ție noi, smeriții, căci cu mare dar ne-ai învrednicit, jertfindu-te pentru dragostea dreptei credințe. Primește, dar, muceniță, această rugăciune și dă vindecare neputințelor noastre, pentru ca dimpreună cu tine să binecuvântăm pe Dumnezeu, cântându-I: Aliluia!”