Vinieta și Taxa de drum în Europa. Cât costă și cum anume se plătesc

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 23 aug 2021, 00:49
Taxele de drum în Europa, modificate în 2020
Sursa: unsplash.com

Vinieta și taxa de drum în Europa sunt obligatorii dacă vreți să plecați în vacanță cu mașina. Asigurați-vă că ați luat în calcul și aceste cheltuieli. Noi vă spunem cât costă și unde se pot plăti.

O călătorie cu mașina în Europa poate fi o experiență de neuitat și reprezintă varianta perfectă, mai ales pentru cei care au teamă de avion. Înainte de a pleca, nu uitați că veți avea de plătit viniete și taxe de drum, în funcție de fiecare țară în care doriți să mergeți. 

Taxele de drum în Europa, modificate în 2020

Începând cu luna ianuarie a anului 2020, taxele de drum în țările europene au suferit câteva modificări.

Printe țările care și-au mărit tarifele se numără Austria, Belgia sau Franța. Cel mai mult vor plăti posesorii vehiculelor cu norma de poluare E6. Aceștia vor scoate din buzunar cu 3.83% mai mult față de anul trecut.  

Dacă vă achiziționați eurovinieta zilnică, veți plăti 12 euro, în loc de 8. Trebuie să știți că fiecare țară are propriile taxe. De exemplu, este posibil ca în anumite state să fiți nevoiți să plătiți taxe și la trecere, iar în altele nu se percepe această taxă. 

În anumite locuri, veți plăti taxe doar pe anumite sectoare ale drumului. 8 țări din Uniunea Europeană cer bani în funcție de distanța pe care o parcurgeți cu mașina. Acestea sunt: Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Croația, Polonia, Portugalia și Spania. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

În cazul în care călătoriți într-o țară care nu face parte din Uniunea Europeană, documentați-vă înainte ce fel de taxe veți plăti.

De exemplu, în Bosnia-Herțegovina, Macedonia, Norvegia, Serbia, Turcia și Belarus veți fi taxat la numărul de kilometri parcurși. Veți plăti în momentul în care veți ajunge la punctele de taxare.

Cât costă taxele de drum și vinieta în țările din Europa

Ca și în cazul României, există și alte țări care vă vor cere să plătiți o vinietă. Aceasta va fi valabilă pe toate drumurile naționale, europene, dar și pe autostrăzi.

În această categorie intră Bulgaria, Austria, Elveţia, Slovacia, Slovenia, Cehia şi Ungaria.

Vinieta se poate cumpăra în general de la benzinării, dar o puteți achiziționa și online. Aceasta are mai multe perioade de valabilitate. Alegeți varianta care vă ajută cel mai mult, în funcție de timpul pe care îl petreceți pe drumurile unei anumite țări

Verificați dinainte dacă veți trece peste anumite poduri sau prin tuneluri.

Austria, Elveția, Italia, Franța, Danemarca și Suedia percep taxe speciale pentru aceste situații. Iată cât costă taxele de drum și vinietele în cele mai căutate țări din Europa:

  • Austria: 9.20 de euro pentru 10 zile
  • Bulgaria: 7.70 de euro pentru 7 zile sau 5.10 euro în weekend
  • Cehia: 12.50 euro pentru 10 zile
  • Franța: de la 3.90 euro la 56.20 euro, în funcție de numărul de kilometri parcurși 
  • Italia: de la 3.10 euro la 57.10 euro, în funcție de numărul de kilometri parcurși 
  • Serbia: de la 2 euro la 19 euro, în funcție de numărul de kilometri parcurși
  • Slovacia: 10 euro pentru 10 zile
  • Slovenia: 15 euro pentru 7 zile
  • Spania: de la 5.70 euro la 37.50 euro, în funcție de numărul de kilometri parcurși 
  • Ungaria: 11 euro pentru 10 zile

 

Taguri: