Vinovatii, indiferent ce functie au, trebuie sa plateasca! Iata primul raport in urma tragediei din Apuseni

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 13 oct 2020, 13:55

Au supravietuit prabusirii avionului, dar nu si lantului de erori al celor care ar fi trebuit sa-i salveze. Iar vinovatii, indiferent ce functie au, trebuie sa plateasca.

Primul raport discutat în guvern vine si cu primele concluzii: 3 demiteri si 3 cereri de demisie.
De unde haosul? „S-au primit aceleasi semnale din doua celule. Aceleasi informatii s-au primit din ambele celule, pentru aceeasi zona”, arata un comunicat al STS.

Un apel la112 anunta ca avionul cu medicii care plecasera din Bucuresti spre Oradea ca sa preleveze organele salvatoare s-a prabusit undeva intr-o zona monatana din  judetul Cluj.
Doctorul Zamfir este cel care il suna pe profesorul Irinel Popescu si ii spune ca aparatul s a prabusit, dar toti cei sapte pasageri sunt in viata.  Pana canad au ajuns salvatorii, doi dintre ei pierdusera déjà lupta. Din vina cui au murit? Acesta este intrebarea la care intreaga tara asteapta raspuns. Exista o multime de declaratii oficiale, dar faptele vorbesc.

Cine trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru moartea celor doi oameni pieriti  in frig si printre fiarele contorsionate?
Nu este singurul moment de o natura tragica in fata caruia fostul scretar de stat Catalin Chipper a fost

pus. In primavara lui 2013 acesta facea declaratii halucinante despre inundatiile care izolasera mai multe localitati.
Pe primul loc au fost oare si vietile pierdute in munti? Greu de spus daca luam in calcul numarul orele scurse pana la gasirea victimelor. Este stiut deja ca pilotul solicitase sprijinul ROMATSA.

Dupa mai bine de o ora, in care pilotul Adrian Iovan a tot schimbat frecventa, pentru ca nu reusea sa trasmita mesaje clare, ROMATSA pierde avionul de pe radar.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Si dupa ce premierul cerea demiterea lui Aleodor Frâncu de la sefia ROMATSA, acesta isi anunta demisia.Ce informare trimite guvernului regia care se ocupa de serviciile de Trafic Aerian? „În cazul accidentelor produse în zone pentru care nu este necesara declansarea operatiunilor de cautare, inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta din  judetul pe raza caruia s-a produs accidentul asigura coordonarea operatiunilor  de salvare a supravietuitorilor accidentului si informeaza operativ Centrul de  coordonare- ROMATSA.”

Arata raportul Guvernului.

Doi oameni au pierit intr-un avion vechi de zeci de ani si alti 5  au fost in pericol de moarte, cu totii incercand sa salveze vieti.

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.