Liderii PSD și PNL, dar și Ministerul Educației au depus un amendament, care a fost adoptat de către Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, prin care se cere ca violența fizică sub orice formă din școli să fie sancționată drastic.
Violența din școli va fi sancționată drastic
Conform noului amendament, lansat de liderii PSD și PNL, dar și Ministerul Educației violenţa fizică sub orice formă din şcoli se va sancţiona, pedeapsa maximă constând în exmatricularea elevilor.
Citește și: 1 iunie 2023, zi liberă legală pentru toți angajații! Vești bune pentru salariații din România!
Astfel, potrivit acestui amendament, care a fost aprobat luni, 25 aprilie, analiza disciplinară poate fi declanșată de personalul unităților şcolare în urma unei încălcări a regulamentelor unităţii de învăţământ preuniversitar sau a comportamentului inadecvat al elevilor.
Totuși, elevii au dreptul la apărare şi nu pot fi supuşi unor sancţiuni colective. Pentru a putea fi sancţionaţi, faptele trebuie să se petreacă în perimetrul unităţii de învăţământ, în cadrul activităţilor extraşcolare sau în cadrul activităţilor desfășurate în mediul online.
Mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi unitate de învăţământ, suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, preavizul de exmatriculare, exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ, exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul şcolar următor, în altă unitate de învăţământ, nu se pot aplica
în învăţământul primar.Care va fi ierarhia sancțiunilor școlare?
Potrivit amendamentului, sancțiunile pot fi:
– observaţie individuală;
– mustrare scrisă;
– retragerea temporară sau pe durata întregului an şcolar a burselor de care beneficiază elevul;
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
– mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi unitate de învăţământ;
– suspendarea elevului pe o durată limitată de timp;
– preavizul de exmatriculare;
– exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ;
– exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul şcolar următor, în altă unitate de învăţământ;
– exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învăţământul postliceal.
Cum va putea fi aplicată pedeapsa cu exmatricularea?
Preavizul de exmatriculare şi exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ se pot aplica în învăţământul obligatoriu numai în situaţii foarte grave, când prezenţa elevului în şcoală pune în pericol siguranţa elevilor sau a personalului din şcoală, afectând dreptul la educaţie, respectiv la muncă.
Citește și: Înscrieri Evaluare Națională 2023: Elevii de clasa a 8-a vor fi înscriși automat
Suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maxim 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an şcolar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare. Elevii care au fost sancţionaţi vor beneficia de consiliere, intervenţie psihologică şi psihoterapie, precum şi de activități remediale.
Elevii care se fac responsabili de deteriorarea sau sustragerea bunurilor unităţii de învăţământ sunt obligaţi să acopere, în conformitate cu prevederile art. 1357-1374 din Codul civil, toate cheltuielile ocazionate de lucrările necesare reparaţiilor sau, după caz, să restituie bunurile ori să suporte toate cheltuielile pentru înlocuirea bunurilor deteriorate sau sustrase.
Sursă: infoactual.ro