Virgil Musta, dezvaluiri cutremuratoare despre cum se moare sub ochii medicilor: "Macar o persoana sa o salvam"

Author: Luiza Stama
Virgil Musta

Doctorul Virgil Musta, seful Sectiei Infectioase de la Spitalul "Victor Babes" din Timisoara a facut dezvaluiri cutremuratoare despre situatia in care s-a ajuns.

Doctorul Musta a fost extrem de emotionat cand a vorbit despre starea de disperare si depresie a colegilor lui, medici din linia intai, care vad oameni murind fara sa ii poata ajuta.

Medicii sunt stresati si deprimati

Nu vă ascund că am o mare problemă cu colegii mei care au un mare stres că nu sunt locuri, se dau telefoane, nu sunt locuri, pacientul stă în salvare pentru că are nevoie de oxigen. Nu numai că sunt speriați, sunt deprimați. Am avut zilele trecute un caz. Doctorița care era de gardă a spus: uf, e de abia începutul și nu mai vreau să trăiesc un asemenea moment. A adus salvarea o persoană cu saturația de 60%, ceea ce înseamnă terapie intensivă imediat. Era plin, a început să se dea telefoane, nu era niciun loc în terapie intensivă și ca să nu moară în salvare, a fost pusă repede într-un salon, i-a fost pus oxigen să crească măcar până la un nivel de 75-80%, chiar dacă organismul suferă pe o perioadă scurtă de timp și

să vedem dacă se găsește o soluție.

Știți care a fost soluția? Ea s-a internat la ora 22. Soluția a fost că a murit cineva de pe Terapie Intensivă la 2 noaptea și s-a eliberat un loc. E îngrozitor, pacienta aceea să se bucure că a murit cineva. Sunt traume psihice care vor rămâne în mintea medicilor care le trăiesc. Aveam speranță că comunitatea noastră ne înțelege și ne sprijină, dar ne-am pierdut speranța. Noi suntem puși într-o situație de a lua decizii grele, te va măcina această decizie. Trebuie să evaluezi din doi – trei pacienți care are cea mai mare șansă.

L-ai evaluat, l-ai preluat și moare. Nu întotdeauna evaluările clinice pe care le facem sunt și cele mai reale pentru că boala este imprevizibilă. Nici nu vreau să mă gândesc”, a spus dr. Musta, vizibil marcat de cele trăite în secția ATI.

Citeste si: Probleme grave la spitalul Victor Babeş din Timişoara. Medicul Virgil Musta: "Am acoperit pacienţii cu plăpumi."

Medicii nu au timp sa primeasca nici consiliere psihologica

Avem o psiholoagă, dar care se ocupă mai mult de pacienți. Am avut o serie de persoane între 40 și 50 de ani fără comorbidități care au murit. Am zis să facem ceva ca măcar o persoană să o salvăm. Au venit târziu, când deja respirau foarte greu, toți aveau fie depresie fie anxietate și se știe că acestea scad imunitatea, le-am găsit în studii clinice. Atunci am decis ca psiholoaga noastră să stea de vorbă cu ei. Sunt studii care introduc anumite terapii acestor pacienți. În momentul în care a apărut studiul Vitamina D3 imediat am introdus-o chiar dacă poate unii au râs de noi. În special în țările nordice unde se lucrează sub presiune în mediul medical trebuie să mergi la psiholog să te descarci de anxietate sau depresie. La noi nu există programe de acest gen, dar și dacă am oferi la momentul de față aceste programe de psihoterapie, în momentul în care lucrezi de dimineața până seara, și mă dau pe mine exemplu, care lucrez de la 7 la 22 uneori după miezul nopții, pe diferite paliere, nu neapărat cu pacientul. Foarte mulți dintre colegii mei lucrează la flux continuu și nu știu dacă găsesc această oră de terapie. Mi-ați dat o idee și mă gândesc să facem acest lucru pentru că avem nevoie de asistență psihologică”, a precizat specialistul în epidemiologie, intr-o emisiune la pressalert.ro

Citeste si: Virgil Musta trage un semnal de alarmă: "Eu cred că intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei..." Ce se întâmplă în spitale?

Virgil Musta pregateste un program de telemedicina si ramane optimist!

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Eu n-o să mă las bătut, lupta mea este să învingem cu cât mai puține sacrificii. Epidemia va fi învinsă, important este să ajungem la momentul când vom avea vaccinul cu cât mai puține pierderi”, a mai punctat Virgil Musta.

Doctorul Virgil Musta

Citeste si: Coronavirus in Romania, 21 octombrie 2020. 4.848 de cazuri noi si 69 de decese cauzate de COVID-19. Bilantul pe judete si numarul de teste efectuate