Virgil Musta trage un semnal de alarmă: "Eu cred că intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei..." Ce se întâmplă în spitale?

Author: Amalia Georgescu
Virgil Musta a vorbit despre situația din spitale după ce numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut
Sursa: Captură Stirile KANAL D

Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu noul coronavirus în România, iar autoritățile se tem că dacă numărul acestora va continua să crească, spitalele vor ajunge să nu mai facă față.

România doboară record după record în lupta împotriva noului coronavirus, iar informațiile venite din partea Grupului de Comunicare Strategică nu sunt deloc bune. 

Care este situația în spitalele din România după ce numărul de cazuri noi de coronavirus a crescut?

Dacă la începutul pandemiei de coronavirus erau raportate destul de puține cazuri într-un interval de 24 de ore, acum, numărul acestora depășește 2000 zilnic. În plus, situația este cu atât mai gravă, cu cât numărul deceselor provocate de COVID-19 este în creștere și la fel și al persoanelor care au nevoie să fie internate în secțiile de terapie intensivă (ATI).

Contextul actual îi determină pe specialiștii în sănătate să se gândească la situația în care ar putea ajunge să facă o selecție a pacienților, având în vedere că spitalele din România sunt aproape pline.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

"O consecință firească a cazurilor care cresc permanent în ultimele săptămâni și această creștere duce și la creșterea cazurilor din terapie intensivă și consecutiv a deceselor. Din păcate, datorită numărului foarte mare de pacienți infectați, boala ajunge și la cei cu comorbidități importante. Comorbidități care evoluează sever și necesită intervenție în secțiile de terapie intensivă. Este motivul pentru care aceste secții sunt pline, pentru care un pacient internat în ATI nu poate fi externat la o săptămână, două, ci aici data medie e de peste 3-4 săptămâni, ocupând locurile și iată că suntem undeva la capătul locurilor disponibile. Cum am spus, paharul s-a umplut. Nu știm ce facem în continuare, se încearcă să se găsească soluții, dar este un moment dificil pentru sistemul nostru de sănătate și pentru populație pentru că, vedeți, consecințele sunt foarte tragice, un număr foarte mare de decese. Primim solicitări de internare a pacienților, nu mai avem loc pe ATI, încercăm să direcționam acești pacienți pe secțiile de terapie intensivă ale spitalelor suport, unde mai sunt 1-2 locuri, nu mai multe, iar pacienții care nu necesită terapie intensivă îi preluăm tot așa.

Dacă necesită oxigen, avem o dificultate majoră, pentru că nu mai avem locuri pe secție acolo, putem prelua numai forme mai ușoare și direcționăm totul unde mai găsim câte un loc. Zilnic încercăm să externăm pacienții care pot cât de cât să fie externați și să meargă în izolare la domiciliu ca imediat să ocupăm acel pat cu un pacient mai grav (...)  Sigur va mai crește numărul de cazuri, dacă azi se iau măsuri foarte eficiente, rezultatul va fi peste 2 săptămâni. Eu cred că intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei, ceea ce e foarte greu de manageriat. Suntem undeva la capătul luptei noastre eficiente și dacă nu se iau măsuri, vom deveni complet ineficienți și vom pierde bătălia cu virusul.", a spus Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, potrivit digi24.ro.

Pentru că numărul persoanelor depistate pozitiv cu coronavirus este în creștere, autoritățile deja au impus noi restricții pentru a preveni răspândirea bolii. Mai multe restaurante și cafenele au fost deja închise temporar, în anumite instituții de învățământ cursurile se desfășoară în mediul online. Pe lângă asta, oamenii sunt sfătuiți să respecte regulile de igienă, să poarte masca de protecție, să păstreze distanța socială și să evite locurile aglomerate.