La începutul lunii iulie au fost anunțate primele două cazuri de persoane infectate cu virusul Marburg, iar potrivit autorităților din Ghana, ambele persoane au murit într-un spital din regiunea Ashanti. Oamenii ce au avut contact cu cele două victime, aproximativ 98 de persoane, au intrat în carantină.
Citeste si: A fost confirmat primul caz din România de infectare cu ciuperca neagră! Boala afectează creierul
Ce simptome are o persoană infectată cu virusul Marburg
În prima fază, oamenii iau acest virus printr-o expunere îndelungată în mine sau peșteri care prezintă colonii cu lilieci Rousettus. În a doua fază, virusul Marburg se răspândește prin transmitere cu contact direct de la om la om, piele spartă sau fluide (sânge, secreții) al persoanei ce are visrusul, dar și prin atingerea cu suprafeșe precum așternuturi sau îmbrăcăminte
Citeste si: Sindromul post-COVID îi îngrijorează pe medici. Doar persoanele care fumează de zeci de ani mai pățesc asta
Principalele simptome cu care oamenii ce sunt infectați cu virusul Marburg sunt febră mare, cefalee severă, stare de rău. Dacă primele simptome sunt ignorate, atunci infectații vor începe să prezinte dureri musculare, însoțite de diaree apoasă severă, dureri abdominale și crampe, greață și vărsături.
Pentru ca virusul Marburg să ajungă să fie fatal, pacienții ajung să aibă hemoragii severe, iar acestea apar după 5-7 zile de la infectare.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
În prezent, nu există vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru virusul Marburg. Cu toate acestea, îngrijirea de susținere, rehidratarea cu fluide orale sau intravenoase și tratamentul simptomelor specifice, îmbunătățește supraviețuirea.
Virusul Marburg este asemănător cu Ebola
Acest virus din familia Filoviridae (filovirus), virusul Marburg, precum Ebola, cu care are în comun numeroase caracteristici, se transmite la om de la exemplare de liliac frugivor, vieţuitoare considerate gazde naturale ale virusului. De asemenea, în mai 2020, Agenția Europeană de Medicină a aprobat introducerea pe piață a Zabdeno și Mvabea, cunoscute pentru eliminarea visrusului Ebola.
Citeste si: Două studii au demonstrat că pandemia de Coronavirus a luat naștere în piața din Wuhan
Mvabea conține un virus cunoscut sub numele de Vaccinia Ankara Bavarian Nordic (MVA), care a fost modificat pentru a produce 4 proteine din virusul Ebola Zair și alte trei virusuri din același grup (filoviridae). Vaccinul ar putea proteja împotriva virusului Marburg, dar eficacitatea sa nu a fost dovedită în studiile clinice.