Virusul Oropouche a ajuns în Europa. Cum se manifestă „febra leneșului” și cât de periculoasă este

Autor: Laura Macovei

Virusul Oropocuhe sau „febra leneșului” îngrijorează autoritățile sanitare europene

Sursa: Pixabay

O boală tropicală, cunoscută sub numele de „Febra Leneșului”, a început să-și facă simțită prezența în Europa, fapt ce îngrijorează autoritățile sanitare.

Afecțiunea numită „febra leneșului” are simptome asemănătoare cu cele ale virusului Zika și este cauzată de un virus tropical răspândit prin intermediul unor insecte specifice.

Citește și: Al doilea caz de infectare cu virusul West Nile, confirmat în România. Un pacient din Mureș a fost internat cu encefalită virală acută

„Febra leneșului” ajunge în Europa. Simptomele specifice bolii

Printre simptomele „Febrei Leneșului” se numără febra, durerile de cap, dureri oculare, musculare și de încheieturi, greață, erupții pe piele și sensibilitate la lumină. Deși majoritatea pacienților se recuperează fără complicații majore, un număr mic dintre cei afectați dezvoltă afecțiuni severe, cum ar fi meningita.

Anul acesta, au fost raportate peste 10.000 de cazuri la nivel global, în special în America de Sud, de unde pare să fi pornit această boală.

Recent, 19 cazuri au fost confirmate în Europa, în țări precum Spania, Italia și Germania. Toți pacienții erau călători care s-au întors recent din zone tropicale, ceea ce sugerează că virusul nu s-a răspândit încă local în Europa.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Insecta responsabilă pentru transmiterea virusului, o specie specifică de musculiță, nu este prezentă în Europa, ceea ce reduce semnificativ riscul de răspândire autohtonă.

Citește și: Variola maimuței, declarată urgență de sănătate publică în Africa. Virusul se răspândește cu viteză

În acest moment, nu există dovezi că virusul se poate transmite de la om la om.

Cu toate acestea, având în vedere călătoriile internaționale frecvente și schimbările climatice care pot favoriza apariția unor noi specii de insecte în Europa, monitorizarea atentă și măsurile preventive sunt esențiale. Autoritățile sanitare recomandă călătorilor care se întorc din zone tropicale să fie vigilenți la simptome și să solicite asistență medicală dacă este necesar.