Evgenia Kara-Murza supraviețuiește pe pilot automat de când soțul ei, Vladimir, a fost condamnat pentru trădare pentru criticile sale publice la adresa președintelui Vladimir Putin și a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Luni, politicianul rus de opoziție a fost condamnat la 25 de ani într-o închisoare de înaltă securitate, iar soția sa nu are nicio idee când ea sau cei trei copii ai cuplului îl vor mai vedea vreodată.
Ea însăși a fost atât de deschisă, încât nu poate risca să călătorească în Rusia în cazul în care și ea ar ajunge la închisoare.
"Mi-e teamă că m-ar putea reține pentru a face presiuni asupra lui Vladimir și nu-mi pot permite ca și el să îmi piardă vocea sau să îi lase pe copiii noștri fără ambii părinți", a explicat Evgenia prin telefon din SUA, unde familia locuiește în siguranță.
Ea spune că are "inima frântă"- nici măcar nu i s-a permis să vorbească cu soțul ei de la arestarea acestuia, în urmă cu mai bine de un an- dar, pentru moment, s-a amorțit în fața enormității verdictului pentru a se concentra pe strângerea de sprijin internațional.
Vladimir Kara-Murza este, de asemenea, cetățean britanic, dar, în timp ce SUA, Canada și Letonia s-au mișcat rapid pentru a-i sancționa pe oficialii ruși pe care îi consideră responsabili de situația dificilă a activistului, propriul său guvern a fost lăsat să recupereze timpul pierdut.
Vineri, Ministerul britanic de Externe a anunțat sancțiuni împotriva unui judecător și a doi anchetatori implicați în procesul lui Kara-Murza, precum și împotriva a doi agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) suspectați de legături cu boala bruscă și critică a acestuia din 2015 și 2017, cauzată de o toxină care nu a fost niciodată identificată.
Potențial otrăvit
Evgenia a salutat acest demers, dar este mult prea puțin față de cele peste 30 de nume pe care le-a înaintat.
"Mă întristează doar faptul că a fost nevoie de un an de detenție ilegală, de o sentință oribilă de 25 de ani într-un regim strict și de o deteriorare foarte îngrijorătoare a stării de sănătate a soțului meu pentru ca guvernul britanic să treacă la un răspuns ceva mai ferm", mi-a spus ea, la scurt timp după anunț.
Vladimir Kara-Murza și-a pierdut din nou sensibilitatea la ambele picioare și la mâna stângă- simptome care au apărut pentru prima dată după otrăvirea sa. Un medic din închisoare a diagnosticat polineuropatia, care afectează nervii.
"Timp de ani de zile, a reușit să țină la distanță aceste simptome cu exerciții fizice regulate, dar acum au revenit și par să se răspândească", spune Evgenia. "Cred că autoritățile rusești o folosesc ca pe o tortură; omoară încet o persoană."
Vladimir Kara-Murza s-a născut la Moscova în 1981 și s-a mutat în Marea Britanie în adolescență, când mama sa s-a căsătorit cu un bărbat din Yorkshire.
Dar ambițiile sale politice s-au concentrat întotdeauna cu fermitate asupra țării sale natale. În cererea sa de înscriere pentru a studia la Cambridge, care mi-a fost arătată, un adolescent Kara-Murza a descris cea mai mare aspirație a sa ca fiind "să conducă țara în care m-am născut".
El a crescut în timpul scurtei, dar intensei explozii de haos democratic din Rusia, în timpul destrămării Uniunii Sovietice.
În momentul în care a absolvit și s-a întors la Moscova în 2003, președintele Putin strângea șuruburile politice.
În acea toamnă, la vârsta de 22 de ani, Kara-Murza a candidat pentru un loc în parlamentul rus și a pierdut. Candidații autentici ai opoziției erau încă permiși pe buletinul de vot în acele vremuri, dar autoritățile orașului îi stingeau luminile de pe panourile de campanie, iar când apărea la o dezbatere televizată, microfonul îi era tăiat.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Proces nedrept
Procesul său pentru trădare a avut loc cu ușile închise, deși nu erau implicate secrete de stat. Chiar și fișa oficială de acuzații arată clar că este pedepsit pentru că a sfidat Kremlinul: cazul se bazează pe discursurile politice publice, ținute în țară și în străinătate.
Astfel, atunci când a ținut ultimul discurs în fața instanței dintr-o cușcă de sticlă antiglonț, singurul public din fața lui era format din procurori, anchetatori și judecători: toate rotițele sistemului care l-a găsit vinovat pe activist în ziua în care a ordonat arestarea sa cu un an mai devreme.
Dar textul discursului său a fost rapid divulgat de susținătorii săi, care l-au postat online într-o versiune modernă a samizdat, modul în care lucrările scriitorilor disidenți erau copiate și împărtășite în perioada sovietică.
A fost scurt, sub patru minute, dacă îl citeai cu voce tare. Dar Kara-Murza ar fi cântărit fiecare cuvânt, conștient că era cel mai important discurs din viața sa politică.
Acesta emite propria sa judecată, condamnabilă, a guvernării președintelui Putin. El îl numește pe președintele Rusiei "dictator" și "uzurpator" și condamnă "războiul criminal" pe care acesta îl poartă împotriva Ucrainei. Este exact genul de discurs care a dus la arestarea sa.
Kara-Murza își amintește, de asemenea, de marele său prieten și inspirație politică, Boris Nemțov. Cândva un reformator proeminent, Nemtsov a fost împușcat și ucis în 2015, la doar câțiva metri de Kremlin. Kara-Murza însuși s-a îmbolnăvit pentru prima dată în stare critică câteva luni mai târziu.
Citește și: Hacker pro rusi ataca controlul traficului aerian din Europa?
Citește și: Va fi judecat vreodată Vladimir Putin pentru crime de război?
Citește și: Chiar va grația Putin mii de prizonieri pentru armata Wagner?