Vladimir Putin amenință, după ce s-a confirmat că Suedia și Finlanda ar putea intra în NATO: „Vom răspunde cu ostilitate”

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 30 mar 2023, 00:20

Vladimir Putin amenință, după ce s-a confirmat că Suedia și Finlanda ar putea intra în NATO

Sursa: Profimedia Images via digi24.ro

În cadrul summit-ului NATO de la Madrid, care a început săptămâna aceasta, s-a discutat aderarea Finlandei și a Suediei în alianță, lucru ce a fost contestat de către Vladimir Putin. Președintele Rusiei a amenințat cu un nou război, pentru a „echilibra raportul de forțe”.

Summit-ul NATO de la Madrid a adus în discuții subiecte ce l-au înfuriat pe Vladimir Putin. Acesta a reacționat dur în momentul în care a aflat că Finlanda și Suedia ar putea fi acceptate în NATO. Liderul de la Kremlin susține că Statele Unite ale Americii au un plan ce poate duce la un nou război mult mai amplu.

Discuțiile despre aderarea Finlandei și a Suediei în NATO a fost discutată ieri, 29 iunie.

Punctul culminant al acestei discuții a fost reprezentat de acordul pe care președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și l-a dat pentru aderarea celor dou țări, după ce s-a opus vehement de mai multe ori.

Citeste si: Rusia a primit o lovitură grea. Decizii importante au fost luate în cadrul summit-ului NATO de la Madrid

Vladimir Putin susține că cele două țări, dacă sunt acceptate, vor plăti

„Cu Suedia şi Finlanda nu avem problemele pe care le avem cu Ucraina. Vor să adere la NATO, mult succes!  Dar trebuie să înţeleagă că nu a existat nicio ameninţare înainte, în timp ce, acum, dacă infrastructura și contingentele militare sunt desfăşurate acolo, va trebui să răspundem provocărilor şi să echilibrăm raportul de forţe.

Orice ameninţare la adresa securităţii noastre va fi întâmpinată cu ostilitate”, a spus Vladimir Putin.

Citeste si: Avertismentul lui Volodimir Zelenski! Rusia vrea să dicteze viitoarea ordine mondială: „Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condițiile în Europa”

Mai mult decât atât, președintele Rusiei a afirmat faptul că Statele Unite ale Americii și țările Occidentale nu sunt interesate de binele Ucrainei și că ea ar reprezenta, de fapt, o modalitate prin care ele își pot atinge scopurile.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

„Apelul către Ucraina de a continua luptele şi de a refuza negocierile nu face decât să confirme ipoteza noastră că Ucraina şi binele poporului ucrainean nu sunt obiectivul Occidentului şi al NATO, ci un mijloc de a-şi apăra propriile lor interese (…). Țările lidere din NATO doresc să-și afirme hegemonia, ambițiile lor imperiale”, a mai spus acesta.

Serghei Riabkov a anunțat posibilitatea repetării „crizei rachetelor din Cuba”

La finalul anului trecut, Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe rus, susținea că, dacă NATO va continua să se extindă, Rusia va trebui să apeleze la toate mijloacele pentru a se putea apăra.

„Chiar s-ar putea ajunge la asta. Dacă lucrurile continuă aşa cum sunt ele astăzi, este pe deplin posibil, prin logica evenimentelor, să te trezeşti brusc şi să te regăseşti în ceva asemănător (…)

Rusia a devenit un factor iritant pentru multe state din Occident, pentru că-și apără propriile interese”, a declarat acesta, conform romaniatv.net.

De asemenea, Vladimir Putin continuă să susțină că armata rusă nu vizează civilii în niciun fel, cu toate că, în urmă cu doar câteva zile, un mall din Ucraina, în care se aflau sute de persoane, a fost bombardat, lucru ce a dus la moarte a cel puțin 18 persoane.

„Armata noastră nu loveşte niciun loc de infrastructură civilă. Avem toate posibilităţile de a şti ce şi unde este”, a spus acesta, potrivit stiripesurse.ro.