UPDATE 21 septembrie 2022, 09.08: Vladimir Putin, liderul Rusiei, a anunțat mobilizare parțială în Rusia și trimiterea de noi forțe în Ucraina
UPDATE 23.20: Presa rusă a transmis că mesajul către națiune al președintelui Vladimir Putin a fost amânat pentru miercuri, la ora 08.00 dimineața, relatează The Guardian. Nu a fost transmis motivul amânării.
UPDATE 23.00: „Discursul Către Națiune” al președintelui Vladimir Putin a fost amânat pentru astăzi, 21 septembrie, a conform anunțului făcut de consilierul Serghei Markov, pe Telegram, relatează SkyNews.
Discursul lui Putin a fost anunțat prima dată de publicația rusă RBC care, la rândul ei, a citat trei surse apropiate ale administrației prezidențială.
Știre inițială:
Conform surselor citate de presa internațională, Vladimir Putin va aduce în discuție, cel mai probabil, referendumurile solicitate de separatiștii proruși din Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, zone din Ucraina care sunt capturate aproape în totalitate de armata
Vladimir Putin susține „Discursul Către Națiune” astăzi, 21 septembrie 2022
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Printre altele, Vladimir Putin ar putea discuta și despre mobilizare generală pentru război, cerere făcută de majoritatea societății ruse, care a fost, până acum, refuzată de Kremlin, spunând că Rusia realizează „o operațiune militară specială de demilitarizare și denazificare” și nu a declarat război.
Mesajul a fost transmis în ziua în care autoproclamatele republici Donețk și Luhansk au anunțat oficial că în intervalul 23-27 septembrie vor organiza referendumuri pentru aderarea la Rusia și, de asemenea, după ce prorușii din zonele ocupate din Herson și Zaporojie au spus că așteaptă aprobarea Kremlinului pentru a pune la
punct referendumuri asemănătoare.Emmanuel Macron a caracterizat planurile ca fiind „cinice” și „o parodie”, iar Casa Albă, prin consilierul pentru securitate națională, a declarat că acestea sunt un atac la adresa principiului suveranității și integrității teritoriale.
Autoritățile ucrainene au declarat că pregătirea și organizarea acestor așa zise „referendumuri” reprezintă o ilegalitate, iar toți cei implicați vor fi pedepsiți ca atare.
Pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru acte de război
Discursul pentru națiunea rusă vine și în condițiile în care parlamentarii ruși au făcut, marți, modificări în Codul Penal prin care introduc pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru acte de război, inclusiv pentru soldații care se predau, într-un moment în care armata rusă are parte de pierderi semnificative în războiul pe care l-a pornit în
Ucraina.După ce Ucraina a câștigat cu contraofensiva în Harkov, un deputat al partidului liderului Vladimir Putin a solicitat mobilizare generală pentru război, dar Kremlinul a refuzat cererea. „În acest moment, nu, acest lucru este exclus”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.
Autoritățile ruse au negat de nenumărate ori nevoia unei mobilizări generale, dar acest subiect a continuat să fie discutat în societatea rusă.