Vladimir Putin s-ar fi răzgândit și nu mai obligă țările UE să plătească gazul rusesc în ruble. Anunțul venit de la Guvernul Germaniei

Author: Lavinia Medrea

Vladimir Putin s-ar fi răzgândit și nu mai obligă țările UE să plătească gazul rusesc în ruble. Anunțul venit de la Guvernul Germaniei

Sursa: Twitter

Vladimir Putin, președintele Rusiei, i-ar fi spus, ieri seară, cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, că statele UE vor putea plăti gazele rusești în euro în continuare, dar va fi făcută conversia în ruble de către băncile prin care se efectuează tranzacțiile.

„Preşedintele rus, Vladimir Putin, a informat, marţi după-amiază, într-o conversaţie care a avut loc la iniţiativa sa, că va emite de la 1 aprilie un decret potrivit căruia plăţile pentru exporturile de gaze vor fi echivalate în ruble. În acelaşi timp, a subliniat în conversaţie că nu se va schimba nimic pentru partenerii europeni care au contracte. Plăţile ar urma să fie efectuate tot în euro, prin intermediul Băncii Gazprom, care nu este vizată de sancţiuni.

Iar Banca va converti apoi plăţile în ruble, a transmis Guvernul Germaniei, conform unui comunicat.

Vladimir Putin nu mai obligă statele UE să plătească gazul rusesc în ruble. Conversia va fi făcută de băncile care fac transferurile

Cancelarul Olaf Scholz nu a fost de acord cu procedura solicitată de Vladimir Putin, dar a cerut informații în scris pentru a o înțelege mai bine, transmite Reuters.

„În conversaţia cu Vladimir Putin, cancelarul Olaf Scholz nu a acceptat procedura, ci a cerut informaţii scrise pentru a o înţelege mai bine. Prin urmare, rămâne valabil ce s-a stabilit de la nivelul Grupului G7: livrările de energie vor fi achitate în euro sau dolari, aşa cum este stipulat în contracte”, a mai transmis Guvernul de la Berlin.

Citeste si: Rusia a fost acuzată de provocarea unei crize alimentare mondiale în cadrul ședinței de la ONU! Totul a început din cauza invadării Ucrainei

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Kremlinul a arătat propriul ei mod în care a decurs conversația, declarând că Vladimir Putin i-a spus lui Olaf Scholz că solicitarea Moscovei ca Europa să treacă la plata gazelor în ruble nu ar trebui să „ducă la o deteriorare a condițiilor contractuale pentru companiile importatoare europene”.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a anunțat transferul în ruble a plăților pentru livrările de gaz către Europa, cât mai curând posibil.

„S-a luat decizia de a transfera cât mai curând posibil plățile pentru livrările de gaz către Europa în ruble”, a transmis, miercuri, preşedintele rus, Vladimir Putin. Conform acestuia, Rusia nu va accepta plata pentru livrările de gaze naturale în „valute compromise”, inclusiv dolari și euro.

Citeste si: Klaus Iohannis a vorbit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Ce au discutat cei doi. Anunțul președintelui României

„Am decis să implementez în cel mai scurt timp posibil un set de măsuri de transfer de plată – să începem cu aceasta – pentru gazele noastre naturale furnizate așa-ziselor țări neprietenoase. Vom accepta plăţile doar în ruble rusești”, a declarat Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu miniştrii, citat de Ria Novosti.

Așadar, președintele Rusiei a instruit Banca Centrală și guvernul să facă un plan, în termen de o săptămână, legat de ordinea operațiunilor pentru cumpărarea de ruble pe piața internă, de către cumpărătorii de gaze rusești.

Vladimir Putin a mai subliniat că Rusia va furniza gaz în raport cu volumele și principiile de preț încheiate în contracte, precizând că se va modifica doar moneda de plată.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.