Preşedintele Vladimir Putin a transmis, miercuri, că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru transportul de gaze naturale către țările europene şi a dat termen o săptămână autorităţilor de la Moscova să facă posibilă plata în ruble rusești, potrivit Reuters.
Vladimir Putin obligă „țările neprietenoase” să plătească gazul importat exclusiv cu ruble rusești
„Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru a trece la plata în ruble a gazului nostru livrat ţărilor ostile şi a renunţa în toate plăţile la devizele compromise”, a transmis Vladimir Putin, în cadrul unei ședinţe de guvern. Acesta a mai subliniat că decizia lui este o reacţie la stagnarea activelor Rusiei în Occident, după ce au fost impuse sancţiuni împotriva Moscovei, pentru invadarea Ucrainei.
„Solicit guvernului să dea instrucţiunile corespunzătoare către Gazprom pentru a revizui contractele existente. În acelaşi timp, toţi consumatorii străini trebuie să aibă timp pentru efectuarea operaţiunilor necesare”, a mai declarat președintele rus.
Potrivit lui Vladimir Putin, prin decizia de îngheţare a activelor Rusiei în străinătate, Occidentul a declarat, de fapt, o suspendare a plăţilor către Moscova şi a pătat încrederea în devize, precum euro sau dolarul american.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Este clar că să primim euro, dolari şi alte valute în schimbul mărfurilor noastre nu mai are pentru noi niciun sens”, a explicat Vladimir Putin, dând de înţeles că ar putea obliga ca transporturile cu gaze să fie plătite în ruble rusești.
După ce au fost înghețate aceste active, Rusia nu a mai avut acces la aproape 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură caracterizată de Moscova ca fiind un „furt”.
Preşedintele Rusiei a promis statelor europene că Rusia le va exporta în continuare gaze în volumele şi la preţurile convenite, potrivit contractelor încheiate.
Guvernul rus a adoptat pe 8 martie o listă cu ţări „nepritenoase”, după ce au fost impuse sancţiuni împotriva Rusiei după ce a invadat Ucraina.
Pe listă se află și SUA, Canada, ţările UE, Marea Britanie şi alte ţări europene care nu sunt membre UE şi din Asia de Sud şi Sud-Est, care s-au alăturat sancţiunilor.