Într-un discurs preînregistrat în fața Adunării Generale a ONU, Volodimir Zelenski a prezentat mai multe condiții pentru pace, inclusiv pedepsirea Rusiei, protejarea vieților, restabilirea suveranității teritoriale a Ucrainei și permiterea Ucrainei să solicite garanții de securitate din partea altor țări.
Volodimir Zelenski îndeamnă ONU să excludă Rusia din Consiliul său de Securitate
Liderul ucrainean a sugerat crearea unui „tribunal special” internațional pentru a pedepsi Rusia și a propus excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, care oferă diplomaților ruși puterea de veto asupra rezoluțiilor
Volodimir Zelenski a aprobat planurile de limitare a veniturilor Rusiei din petrol și gaze naturale prin plafonarea prețului la care țara poate vinde petrol și a sugerat impunerea unor restricții de viză pentru ruși, argumentând că „cetățenilor statului agresor nu ar trebui să li se permită să se bucure de turism sau de cumpărături pe teritoriul celor care prețuiesc pacea”, relatează Forbes.
De asemenea, el a susținut că armata sa „poate readuce steagul ucrainean pe întregul nostru teritoriu... cu forța armelor, dar avem nevoie de timp”, un aspect pe care liderul Ucrainei l-a adus în discuție în repetate rânduri și care respinge efectiv ideea de a ceda teritoriul ocupat de Rusia în schimbul păcii.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Președintele Ucrainei a declarat că țara sa „vrea pace” și a susținut că administrația sa a avut 88 de runde de negocieri cu Rusia de când a preluat mandatul în 2019 și până la începutul invaziei.
„A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei și cerem o pedeapsă corectă”, a declarat Volodimir Zelenski, în discursul său preînregistrat.
Joe Biden, despre invazia Rusiei în Ucraina: „Inutilă”
Președintele ucrainean a sugerat, în trecut, eliminarea Rusiei ca membru permanent al Consiliului de Securitate, dar ideea ar putea avea șanse mari. Cele mai simple modalități de eliminare a Rusiei din acest organism ar implica fie modificarea Cartei Națiunilor Unite, fie expulzarea țării din ONU în întregime, ambele variante fiind supuse dreptului de veto al Rusiei.
Liderii mondiali s-au reunit la New York în această săptămână pentru sesiunea Adunării Generale a ONU, iar războiul din Ucraina a ocupat un loc proeminent. Într-un discurs susținut la începutul zilei de miercuri, președintele Joe Biden a calificat invazia Rusiei drept „inutilă” și a cerut celorlalte țări să manifeste un sprijin „neclintit” pentru
Ucraina. Sesiunea are loc în contextul în care forțele ucrainene presează o contraofensivă pentru a recuceri teritoriul din estul și sudul țării, ocupat de Rusia la începutul războiului. Contraofensiva din est a obținut victorii cruciale la începutul acestei luni, Ucraina recâștigând părți din regiunea Harkov, în timp ce forțele rusești se retrăgeau. Vladimir Putin nu a arătat niciun interes în a se opri: Miercuri, el a anunțat că intenționează să înroleze rezerviști în serviciul militar și a sugerat că Rusia ar putea fi dispusă să își folosească arsenalul nuclear dacă există o amenințare la adresa integrității sale teritoriale.