Volodimir Zelenski vrea să încheie „problemele istorice” pe care le are cu România, Polonia și Ungaria

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 31 dec 2022, 10:35

Volodimir Zelenski vrea să încheie „problemele istorice” pe care le are cu România, Polonia și Ungaria

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că vrea să coopteze țările vecine, printre care și România, într-un acord cu Rusia legat de protejarea limbilor minorităților.

Volodimir Zelenski a declarat că printre subiectele negocierilor de pace se numără și protejarea limbii ruse în Ucraina, declarând că este nevoie de compromisuri. Un compromis de acest fel ar putea reprezenta o formă de  „respect reciproc faţă de limbile cetăţenilor din ţările vecine”, conform spuselor lui Zelenski, citat de Agerpres.

Volodimir Zelenski vrea să protejeze limba rusă în Ucraina

Volodimir Zelenski vrea să protejeze limba rusă în Ucraina
[Sursa: Facebook Volodimir Zelenski]

„Respect limbile națiunilor vecine- sunt interesat de un astfel de acord, vreau să-l semnez cu toate ţările vecine. Sunt interesat de Rusia, Ungaria, Polonia, România- avem multe probleme istorice diferite. România și ala mai departe... Avem multe minorităţi, naţionalităţi şi acest acord ar trebui să fie suficient pentru a respecta anumite limbi în ţara noastră”, a declarat Volodimir Zelenski.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 36 de război. Armata rusă începe să se retragă din Cernobîl. Moscova anunță încetarea temporară a focului în orașul Mariupol

Volodimir Zelenski susținea, de asemenea, în anul 2020, că România a fost cea care a ocupat Bucovina de Nord.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

„Cu exact 101 de ani în urmă, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statalităţii ucrainene şi a luptei pentru eliberarea naţională. ”Visele seculare pe care cei mai buni fii ai Ucrainei le-au trăit şi pentru care au murit au devenit realitate”. Acesta este un citat din Actul Zluki, care a anunţat reunificarea într-un stat unic, independent şi care a fost proclamat de liderii RPU (n.r.:

Republica Populară Ucraineană) şi RPUO (n.r.: Republica Populară a Ucrainei Occidentale) pe 22 ianuarie 1919 în piaţa Sofia din Kiev. În toate colţurile Ucrainei acest fapt a fost primit cu entuziasm şi inspiraţie: în sfârşit exista şansa de a construi o ţară unită şi independentă. Din păcate ea a fost irosită. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate statală. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte. Curând RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolşevicilor, majoritatea teritoriului Galiţiei a fost ocupat de trupele poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste? Ea ne învaţă un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: doar împreună suntem puternici”, a declarat, atunci, liderul ucrainean, în discursul susținut în 2020, de Ziua Unității și Libertății Ucrainene.

Citeste si: Vladimir Putin s-ar fi răzgândit și nu mai obligă țările UE să plătească gazul rusesc în ruble. Anunțul venit de la Guvernul Germaniei

„Sunt ucrainean. Pentru că trăiesc conform legii. Întotdeauna gata să îmi protejez patria când este nevoie. Sunt un model de comportament pentru spaţiul post-sovietic: în apărarea drepturilor mele, protejarea libertăţii de exprimare, statul de drept, societatea civilă, toleranţă zero pentru corupţie. Sunt ucrainean. Pentru că sunt un cetăţean responsabil. Îmi plătesc impozitele”, a mai declarat, tot în acea zi, Volodimir Zelenski.