Vom avea sau nu zăpadă de Crăciun 2023 și de Anul Nou 2024? Prognoza meteo de la ANM

Author: Cristina Mocanu

Prognoza ANM indică faptul că, în nord-estul țării, Crăciunul și Revelionul vor fi lipsite de zăpadă.

Sursa: pixabay.com

Reprezentanții ANM au emis prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion.

Cu apropierea sărbătorilor de iarnă, atenția se îndreaptă către cer pentru a afla dacă vom avea parte de zăpadă în zilele de Crăciun și Revelion în 2023. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza pentru următoarele săptămâni, cuprinzând intervalul 18 decembrie – 15 ianuarie, oferind indicii despre cum vor evolua condițiile meteorologice în această perioadă crucială.

Estimările meteorologilor includ și perioada festivă a Crăciunului și Revelionului, evidențiind că temperaturile vor înregistra variații semnificative, iar ploile vor fi excedentare, în special în zonele montane.

Cu toate acestea, în ceea ce privește zăpada, veștile nu par a fi cele mai încurajatoare.

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion?

Prognoza ANM indică faptul că, în nord-estul țării, Crăciunul și Revelionul vor fi lipsite de zăpadă, cu temperaturi neașteptat de ridicate. Specialiștii în meteorologie avertizează că vremea se va menține călduroasă în această perioadă, cu o creștere a temperaturilor în timpul sărbătorilor.

Conform capital.ro, după o perioadă rece în weekend, prognozele sugerează posibilitatea unor temperaturi surprinzător de blânde în săptămânile următoare, cu o medie națională de aproximativ 10 grade Celsius. Cu toate că se preconizează precipitații în zonele montane, șansele de zăpadă sunt reduse, limitându-se la vârfurile înalte.

În zilele de Crăciun și Revelion, condițiile meteorologice prevăd o vreme remarcabil de călduroasă în întreaga țară, cu o creștere de aproximativ 2 grade Celsius față de normele sezoniere.

Totuși, este de așteptat să apară precipitații în regiunile nord-estice și vestice ale țării.

Chiar și în această perioadă mai caldă, meteorologii subliniază că probabilitatea de a avea parte de un peisaj alb este scăzută, iar orice precipitații vor fi sub formă de ploaie, mai ales în zonele montane.

Citește și: Vremea pentru perioada 18- 24 decembrie 2023: Vești bune de la meteo

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Temperaturi ridicate și prognoze incerte

După ce am înregistrat cea mai caldă toamnă înregistrată în istorie, conform ANM, temperaturile vor rămâne neobișnuit de ridicate în perioada precedentă Crăciunului, cu maxime termice în special în sudul țării.

Florinela Georgescu, directorul ANM, a oferit detalii suplimentare, afirmând că un val de aer polar s-a extins din nou pe întreg teritoriul țării, generând o scădere semnificativă a temperaturilor cu 10 grade Celsius în doar câteva zile.

În ciuda acestor schimbări bruște, prognoza rămâne incertă în privința evoluției vremii până spre finalul anului.

Posibile episoade de ninsoare în zonele montane

Georgescu a menționat că în zonele montane, în special în Carpații Occidentali și Munții Apuseni, s-ar putea să apară scurte episoade de ninsoare, iar stratul de zăpadă să devină mai consistent. Totuși, aceste posibilități sunt reduse, având în vedere că precipitațiile recente au fost sub formă de ploaie, accelerând topirea stratului de zăpadă existent.

Cu toate acestea, în Carpații Meridionali, stratul de zăpadă este destul de mic, cu valori sub 50 de centimetri, în timp ce în Bucovina, situația este mai bună, dar nu extraordinară. Precipitațiile mixte din ultimele zile au contribuit la menținerea unui strat redus în aceste zone.

Incertitudini și schimbări frecvente în prognoza meteo

Meteorologul Florinela Georgescu a atras atenția asupra incertitudinii în ceea ce privește evoluția vremii în perioada Crăciunului și a Anului Nou. Circulația atmosferică rapidă și condițiile generate de ceea ce se întâmplă în zona Oceanului Atlantic aduc schimbări frecvente în aspectul vremii.

„Vremea se schimbă la fiecare 2-3 zile din cauza circulației atmosferice rapide. Acest lucru se poate întâmpla frecvent. Drept urmare, vremea își păstrează o componentă de incertitudine," a explicat Georgescu.

Citește și: Tradiții pentru Solstițiul de iarnă în 2023: Ce trebuie să faci în cea mai scurtă zi din an pentru a avea noroc în dragoste

Cu toate acestea, estimările actuale și tendințele meteorologice indică faptul că, în ciuda incertitudinilor, probabilitatea de a avea un Crăciun alb la nivel național este redusă, iar sărbătorile vor fi marcate de temperaturi neașteptat de ridicate și condiții predominant ploioase. Potrivit prognozei, vremea de Crăciun ar putea fi similară celei de Paște, ceea ce ar aduce un final de an atipic, fără peisajul înzăpezit tradițional.

„White Christmas (Crăciun alb) va fi la munte. Deocamdată situația nu este foarte încurajatoare în zona de munte pentru că așa cum știm, în ultimele zile a plouat, deci pe fondul acesta de temperaturi foarte ridicate precipitațiile au fost sub formă de ploaie, inclusiv în zona montană cea mai înaltă, mai ales în Carpații Occidentali, mai ales în zona Munților Apuseni, acolo au fost și inundații," a concluzionat meteorologul.