Vom intra sau nu în carantină națională? Octavian Jurma este de acord cu propunerea lui Alexandru Rafila de a fi instaurată carantina națională timp de o lună

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 05 aug 2022, 22:20

Vom intra sau nu în carantină națională? Octavian Jurma este de acord cu propunerea lui Alexandru Rafila de a fi instaurată carantina națională timp de o lună 

Sursa: Facebook

Alexandru Rafila a transmis, vineri, că ar fi bine să se instaureze carantină la nivel național, timp de o lună, pentru a opri răspândirea rapidă a virusului COVID-19

Profesorul Alexandru Rafila a declarat, vineri, că ar fi mai mult decât utilă o carantină naţională pentru a opri răspândirea alarmantă a virusului COVID-19. Cercetătorul Octavian Jurma a avut ceva de spus în privința asta, susținând că Alexandru Rafila  „are dreptate să ceară chiar și acum carantina".

De ce ar fi necesară o carantină națională

„E adevărat că e o declarație de luptă care vine cam după ce dușmanul a început să se retragă din proprie inițiativă, dar e o declarație binevenită și importantă.

Evident carantina ne-ar fi ajutat maxim dacă se adopta cel târziu la finalul lunii septembrie când am depășit 10,000 de cazuri pe zi. Într-o țară condusă de oameni normali, decizia s-ar fi luat la 3 la mie pentru că după acest nivel sistemul medical începe să cedeze în România.

Citeste si: Se propune acordarea unui certificat verde temporar la 10 zile după administrarea primei doze de vaccin. Ce spun specialiștii Alexandru Rafila și Streinu Cercel

Fără îndoială domnul dr. Rafila știe asta și atunci, are dreptate să ceară chiar și acum carantina? Da!

Pentru că:

1. Suntem într-o stare de anarhie sanitară și este imperativă restaurarea ordinii sanitare înainte să devină dezordine socială.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

2. Chiar dacă am început coborârea, aceasta va fi lungă și, ca orice coborâre, adesea mai anevoioasă decât urcarea. Carantina poate scurta mult perioada de revenire la un nivel suportabil în spitale și ne poate garanta un Crăciun sub 1 la mie, salvând în proces mii de vieți.

3. Certificatul verde nu e o urgență. Acesta ar trebui introdus ca măsură unică doar sub 3 la mie și dublat cu măsuri mai drastice peste 3 la mie.

Închiderea circulației virusului este urgentă. Legea certificatului verde e făcută pe genunchi, nu ne ajută și este probabil o lege proastă, așa cum susțin PSD și USR. Carantina poate oferi răgazul necesar adoptării unei legislații corecte de vaccinare și ieșire selectivă din carantină cu ajutorul certificatului verde”, a scris Octavian Jurma, pe pagina lui de Facebook.

Vom intra sau nu în carantină națională

„Se va adopta carantina? Evident că nu! Este mai degrabă o declarație politică decât o declarație de intenție, dar este o declarație foarte importantă pentru că invită Președintele României să declare starea de urgență care este necesară încă de la începutul lunii.

Citeste si: Intră sau nu România în carantină? Raed Arafat a făcut anunțul: „Totul depinde de respectarea regulilor”

Domnul Profesor Rafila este unul dintre cei mai moderați specialiști din pandemie și în același timp credibili politicieni din România astăzi. Nu îl suspectez de rea credință. Faptul că această declarație reprezintă de asemenea poziția oficială a PSD, cel mai mare partid parlamentar, înseamnă că avem semne de revenire a sprijinului politic în sprijinul unui consens medical (care există deja de mai mult timp).

Am fost pe strada împotriva abuzurilor PSD de mai multe ori, dar am fost mereu convins că Președintele ar fi trebuit să invite PSD să participe la adoptarea unor soluții pentru gestionarea crizei încă de anul trecut, în virtutea rolului său constituțional de „presedinte al tuturor românilor”.

Obsesia sa cu discursul plin de ură împotriva „ciumei rosii” ne-a costat foarte multe vieți și vedem că acum a fost abandonat cu ușurință în favoarea unui discurs la fel de înverșunat împotriva „ciumei albastre”, a mai scris cercetătorul, tot pe pagina sa de Facebook.

De ce măsuri restrictive are nevoie România

„Nu mai avem nevoie de ură. Cred că poporul nostru suferă deja prea mult din cauza pandemiei de virus ca să mai poata îndura și pandemia de ură pe care o răspândesc cei care ne conduc acum. Avem semne clare că mulți politicieni încep să înțeleagă că în această direcție doar apologeții urii de la răsărit vor avea de câștigat în România.

Așadar, declarțtia domnului Rafila este o recunoaștere a gravității situației și a necesității unor măsuri excepționale. Măsurile anunțate săptămâna trecută nu sunt excepționale, sunt banale și aproape jignitoare în contextul epidemiologic în care ne aflăm. Certificatul verde nu ne poate ajuta în acest moment, dimpotrivă poate sabota major campania de vaccinare după 50%.

Chiar dacă nu ne mai ajută foarte mult în valul 4, această poziție ne poate ajuta enorm în prevenirea valului 5, dacă va fi urmată și de formarea unui grup multipartinic care să elaboreze o strategie reală de luptă împotriva COVID-19 cu larg sprijin politic parlamentar.”, a sîncheiat cercetătorul Octavian Jurma mesajul, pe pagina sa de Facebook.

 


În a doua parte a ediției de marți din „Casa iubirii”, Rebecca a declarat că nu mai vrea să aibă nicio legătură cu Antoni, după un gest al tânărului care se pare că a fost picătura care a umplut paharul.