Vom reuși să eliminăm treptat combustibilii fosili?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 28 nov 2023, 11:57

Eliminarea treptată a cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale este considerată crucială în lupta împotriva crizei climatice.

Sursa: PixaBay

Eliminarea treptată a cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale este considerată crucială în lupta împotriva crizei climatice.

Eliminarea treptată a cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale este considerată crucială în lupta împotriva crizei climatice. Cu toate acestea, probabil că nu va exista nicio rezoluție la conferința privind clima de la Dubai. Discuțiile încep joi. În cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice de la Dubai, care începe joi, urmează să se ia o decizie privind eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili. Cel puțin 20 de țări au cerut acest lucru, inclusiv șase state membre ale UE- printre care Franța și Spania-, precum și țări din sud, care fac parte din Coaliția pentru ambiție ridicată, un grup

care dorește o mai mare protecție a climei. Germania este de fapt și ea membră, dar nu a susținut această cerere. Este cu siguranță justificabilă din punct de vedere științific. Dar cât de realist este ca acest lucru să se întâmple în Dubai?

Relicve din epoca carbonului

Cărbunele, petrolul și gazele- acestea sunt relicvele unor ere geologice anterioare. Carbonul capturat de păduri, alge și animale încă din perioada Carboniferă.

Acest proces a durat aproximativ 300 de milioane de ani și a produs cantități uriașe de combustibili. 10.600 de gigatone de dioxid de carbon ar fi eliberate dacă toate aceste resurse ar fi arse, spune Ottmar Edenhofer de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK). Emisiile globale se ridică la 38 de gigatone (Gt) pe an. Și doar încă 250 Gt din această cantitate ne-ar putea duce peste limita de încălzire de 1,5 grade pe termen lung, calculează Johan Rockström de la același institut.

Nu vom rămâne fără combustibili fosili, nu trebuie să rămânem fără ei. Bunul rar în acest calcul nu este combustibilul, ci atmosfera și capacitatea sa limitată de a absorbi CO2, dar "consumul" de bunuri de mediu, cum ar fi atmosfera, nu are preț în modelele economice convenționale. Prin urmare, piața nu va controla nimic aici, cel puțin nu aproape la timp. Acesta este motivul pentru care, de ani de zile, în cadrul conferințelor ONU privind clima, se încearcă să se înscrie direct sau indirect eliminarea treptată a cărbunelui, petrolului și gazelor într-un acord internațional.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Subvențiile pentru combustibilii fosili la niveluri record

La conferința privind clima de acum doi ani, statele au declarat că doresc cel puțin să elimine "subvențiile ineficiente pentru combustibilii fosili".

Cu toate acestea, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), aceste subvenții au crescut la un nou record de șapte trilioane de dolari americani în anul următor, lumea cheltuind semnificativ mai mult pentru susținerea cărbunelui, petrolului și gazelor decât pentru educație, de exemplu. Cele 15 țări din coaliția pentru eliminarea treptată solicită acum un plan obligatoriu de reducere a acestor subvenții la nivel mondial. Cu toate acestea, statele G20 ar trebui să înceapă primele.

De asemenea, la Glasgow, în 2021, documentul final a menționat cel puțin încă necesitatea de a reduce arderea cărbunelui ("reducerea treptată a cărbunelui"). Anul trecut, la Sharm El-Sheikh, însă, problema nici măcar nu a fost menționată nominal. Criticii atribuie acest lucru influenței masive a lobby-ului petrolului și gazelor naturale, care nu va fi mai puțin puternic la conferința privind clima COP28 de la Dubai. Președintele desemnat al acestei conferințe, Sultan Ahmed Al Jaber, este șeful companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe Unite, ADNOC. El adoptă o abordare activă a subiectului "eliminării treptate" și încearcă să insiste asupra faptului că o eliminare lentă a combustibililor fosili până la mijlocul secolului este imaginabilă, dar propunerea conține cuvântul "neabătut", ceea ce înseamnă "nu dezamorsat". În acest context, acest lucru deschide o ușă din spate: cărbunele, petrolul și gazele ar putea continua să fie utilizate și după aceea, dacă doar gazul cu efect de seră CO2 rezultat este capturat și stocat, astfel încât să nu fie eliberat în atmosferă. CCS (Carbon Capture and Storage- Captarea și stocarea carbonului) sau CDR (Carbon Dioxide Removal- Eliminarea dioxidului de carbon) sunt termenii tehnici pentru acest proces.

Citește și: Cătălin Bordea, dezvăluiri șocante din ziua divorțului! Motivul pentru care Livia și-a dorit despărțirea este de necrezut

Citește și: Iancu Sterp îl vrea de naș pe George Zănoagă: „Ar veni naș la mine la nuntă”. Cum a reacționat Denisa Coțolan la aflarea veștii

Citește și: Casa iubirii: Larisa, revenire neașteptată în cadrul show-ului! Aceasta l-a chemat pe Antoni în camera roșie! Iată cum a reacționat Vlada