Vom reveni la purtarea mastii de protectie daca va sosi valul 4 al pandemiei de COVID-19? Iata ce spune Valeriu Gheorghita!

Autor: Ana Filip
Actualizat: 15 iul 2021, 17:22
Valeriu Gheorghita a facut cateva declaratii importante despre posibila revenire la purtarea mastii de protectie
Sursa: Facebook

Aceasta intrebare sta pe buzele tuturor romanilor de cand s-a vorbit despre posibila venire a unui val 4 al pandemiei de COVID-19.

De curand, Valeriu Gheorghita a subliniat faptul ca masca de protectie este inca cea mai eficienta bariera prin care ne putem proteja impotriva tuturor variantelor de coronavirus aparute pana acum. Mai mult decat atat, medicul militar a declarat ca masca de protectie trebuie sa fie purtata in zonele aglomerate, acolo unde exista un risc mai mare de infectare.

Se va reveni la purtarea mastii de protectie daca va sosi valul 4 al pandemiei de COVID-19?

In ultima vreme se vorbeste tot mai mult despre posibilitatea aparitiei unui val 4 al pandemiei de COVID-19 din toamna, din cauza raspandarii din ce in ce mai rapide a noilor tulpini de coronavirus. Iar odata cu posibila declansare a unui val 4 se va reveni si la purtarea mastii de protectie.
Intrebat ce se va putea intampla din toamna, Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a subliniat faptul ca aceasta masura se aplica doar in spatiile si zonele aglomerate, in care exista un risc mare de infectare.

/www/cdn.knd.ro/media/521/2862/1662/20158774/2/masca-de-protectie-33.jpg

„Acum s-a renunțat la obligativitatea ei, dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate, unde expunerea la persoane e crescută, iar riscul de infectare e mare“, a declarat medicul Valeriu Gheorghita, potrivit impact.ro

Pe de alta parte, medicul militar a mai precizat faptul ca este greu de anticipat cum vor sta lucrurile in viitor si daca chiar va sosi si un al patrulea val al pandemiei de COVID-19.

Insa Valeriu Gheorghita a continuat sa ii sfatuiasca pe romani sa sa se vaccineze cu cele doua doze impotriva coronavirusului.

"Prin vaccinare nu putem preveni 100% din infecțiile asimptomatice. Putem să prevenim 50-60% din infecțiile asimptomatice. Putem să ne infectăm, să facem forme asimptomatice sau ușoare, să intrăm în contact cu o persoană vulnerabilă și să transmitem boala, chiar dacă statistic, riscul de a o transmite e cu 50% mai scăzut", a

subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare din tara noastra, potrivit digi24.ro

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Atenție! Ce se va întâmpla cu şcolile dacă vine valul 4 al pandemiei? Ministrul Cîmpeanu: "În funcţie de evoluţia epidemiologică..."

Totodata medicul Valeriu Gheorghita a facut cateva precizari si cu privire la posibila administrarea si a celei de-a treia doze de vaccin in viitor, pentru o protectie sporita a cetatenilor.

„Această a treia doză este în perspectiva acestor variante virale în care se observă o scădere a activităţii neutralizante a anticorpilor, chiar a celor obţinuţi din vaccinare. Dacă ne e teamă de variante virale, trebuie să creştem numărul celor vaccinaţi şi nu să administrăm o a treia doză celor vaccinaţi deja cu o schemă completă.

Şi aici vorbim deja de 3,3 miliarde de doze administrate la nivel global, însă populaţia ţărilor în curs de dezvoltare are o rată de acoperire vaccinală de circa unu la sută”, a mai declarat Valeriu Gheorghita, pentru Digi24.

Citeste si: Cand ajunge in Romania valul patru de pandemie: „Nu este de glumit cu noua variantă Delta, prezintă un pericol!”