Vor fi sau nu obligatorii uniformele în noul an școlar? Ce au decis parlamentarii

Author: Laura Macovei
Actualizat: 03 sep 2023, 16:51

Vor fi sau nu obligatorii uniformele în noul an școlar? Ce au decis parlamentarii

Sursa: PixaBay

Mai este o săptămână până începe școala, iar elevii se pregătesc deja să revină în bănci. O întrebare care stă însă pe buzele multora este dacă va fi obligatorie sau nu uniforma în școli?

Elevii și părinții se pregătesc de începutul unui nou an școlar. Elevii vor reveni în bănci pe 11 septembrie 2023.

În urmă cu un an s-a discutat despre posibilitatea de a introduce obligativitatea purtării uniformelor în școli. 

Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de 36 de deputați și senatori AUR. Toate prevederile făceau trimitere la reintroducerea obligatorie a uniformei școlare în absolut toate unitățile de învățământ din România.

Vor fi uniformele obligatorii în școli anul acesta?

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că ar fi extrem de fericit dacă s-ar aplica legea, însă depinde de fiecare conducere în parte, prin urmare nu este un proces prea facil. 

„Însemnele școlii pot fi o cravată la băieți și o eșarfă la fete, poate fi o șapcă… Nu am vorbit de obligativitate! Am spus că tema trebuie să fie privită diferențiat, de la o școală la alta! ”,

a spus fostul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit  Edupedu.ro.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Scandal înainte de începutul noului an școlar! Directorii cer salarii mai mari în schimbul demisiilor

Ce a transmis Guvernul

Descentralizarea actului decizional permite și o flexibilizare, în sensul în care se pot lua anumite decizii în funcție de situațiile particulare care pot să apară în unitățile de învățământ preuniversitar.

Considerăm că reglementarea propusă este mult prea restrictivă comparativ cu textul în vigoare ”, a transmis Guvernul.

Foarte multe instituții de învățământ din țară dispun deja de această practică. Decizia a fost luată pentru a îi diferenția pe elevi și pentru a evita orice neînțelegeri în ceea ce privește vestimentația. Astfel, 

Citește și: Pregătirea Copilului pentru Un Start Reușit la Începutul Școlii!

Inițiativa legislativă AUR a fost respinsă în Senat și retrimisă în circuitul legislativ al Camerei Deputaților, însă nu prea există șanse de a fi aprobată.

Așadar, nu se pune problema introducerii obligativității purtării uniformelor în școli în anul 2023, cel puțin nu în toate unitățile de învățământ. Rămâne la libera alegere a conducerii unei instituții ce decide să facă în această privință.