Vor mai încasa bugetarii normă de hrană în 2021?

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 27 aug 2021, 02:26
Ce se întâmplă cu norma de hrană în 2021?
Sursa: unsplash.com

Norma de hrană pe care o primesc bugetarii, încă de la finalul anului 2018, a creat destul de multe confuzii de când a fost introdusă. Întrebarea care se ridică acum este dacă pandemia de coronavirus va afecta în vreun fel această indemnizație.

Conform Legii 153/2017, numită și Legea Salarizării, persoanele care lucrează la stat primesc în fiecare lună o sumă de bani, pe lângă salariul trecut în contract, pentru hrană. Aceasta se acordă doar pentru zilele în care salariatul vine la muncă, deci perioadele de concediu nu intră în calcul.

Ce se întâmplă cu norma de hrană în 2021?

În 2018, atunci când a intrat în vigoare legea pentru indeminizația de hrană, salariații de la stat primeau aproximativ 300 de lei în plus în fiecare lună.

Începând din 2019, suma a crescut la 346 de lei.

Norma de hrană se calculează în funcție de salariul minim brut pe țară. Anul trecut, acesta era de 2080 de lei. Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul minim a crescut și a ajuns la 2.230 de lei lunar, conform Ordonanței de urgență nr. 1/2020.

Cu toate acestea, Guvernul a decis ca indemnizația de hrană să nu crească anul acesta și să rămână la aceeași sumă din 2019.

Hotărârea a fost luată, în condițiile în care dacă norma de hrană s-ar fi mărit, ar fi costat statul român peste 300 de milioane de lei.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Pandemia de coronavirus a dat însă peste cap calculele bugetarilor. Din luna martie, nimeni nu a mai primit acești bani și este foarte posibil ca cei care lucrează de acasă să nu mai primească indemnizația nici în 2021.

Deocamdată, cel puțin, nu se știe cu exactitate ce se va întâmpla cu această normă, nici dacă va fi mărită, conform creșterii salariului minim brut pe economie, nici dacă va mai fi acordată celor care vin, fizic, la muncă.

Cine primește indemnizație de hrană

Indemnizația de hrană are, în acest moment, o valoare anuală egală cu două salarii de bază minime brute pe ţară.

Pentru că în 2020 s-a păstrat valoarea de anul trecut a acestei norme, rezultă că suma anuală este de 4.160 de lei, adică de două ori salariul minim de 2.080 de lei.

Norma de hrană anuală se împarte la 12 luni, pentru că salariații primesc acest bonus în fiecare lună. De aici a rezultat suma de 346.6 lei lunar.

Indemnizația de hrană se acordă următoarelor categorii de salariați de la stat:

  • cadre didactice
  • personalul care lucrează în spitalele de stat
  • parlamentari
  • angajații din ministere
  • angajații din consiliile locale
  • angajații din diferite instituții publice

Persoanele care lucrează în cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, poliției locale sau cei care ocupă funcții de demnitari publici nu primesc norma de hrană.

Aceștia au totuși alte sporuri de hrană, în baza Ordonanței Guvernului nr. 26/1994.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?