Vorbesc o limbă secretă! Povestea impresionantă a localnicilor din Mârgău, Apuseni, care și-au inventat propria limbă: ”Acum toată lumea e ”domn””

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 25 oct 2023, 04:00

Într-un sat pitit din Apuseni, oamenii vorbesc o limbă inventată chiar de ei. Localnicii din Mârgău, geamgii din tată în fiu, obișnuiau să bată țara dintr-un capăt într-altul ca vânzători ambulanți de geamuri și icoane. Pentru a ascunde secretele meseriei lor, aceștia vorbeau în prezența străinilor propria lor limbă.

Pentru a nu desprinde secretele muncii lor, geamgiii au inventat o limbă a lor, pe care o vorbeau în prezența străinilor. Această limbă secretă a românilor din satul Mârgău se numește ”gumuțeasca”.

Satul în care se vorbește o limbă secretă

”S-a terminat cu geamgiu. (n.r. De ce?) Au murit care mai erau. Nu mai e. ..s-au dus oamenii”, Ana Popa, localnică.

Cu tolba în spate, icoana în mână și cu o limbă necunoscută pe buze, bătând țara în lung și-n lat, așa s-au făcut cunoscuți localnicii din Mârgău, geamgii din tată-n fiu, o meserie ajunsă astăzi la apus. 

”Mergeam pe acolo așa și îi mai auzeam pe ei vorbind, când îi auzeam vorbind așa ziceam că cine știe ce limbă vorbesc, tot românește era, numai că mai încurcată”, a

mai spus localnica.

”Cine să o mai moștenească acum. Acum toată lumea e ”domn”, nu mai vorbește limba asta. (n.r. Geamgii mai există în sat?) Geamgii, în stat? Nu, nu! Pe la București sunt, care au prăvălii cu geamuri”, a spus Ana Brad, localnică.

Citește și: Cine a fost Badea Cârțan, supranumit „Dacul care a coborât de pe Columna”

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În inima munților Apuseni, într-un sat care se scurge printre dealuri line și care, precum firul unei ape, se revarsă într-o vale spectaculoasă. Aici, dintotdeauna, oamenii au vorbit o altă limbă secretă, inventată și știută doar ei și pe care au numit-o ”gumuțeasca”.

”S-a inventat pentru că se ducea lumea cu meseria de aici și trebuia să învețe că de acolo din regat nu știau și dacă te duceai cu căruța și trebuia să ceri mâncare, omul care să nu priceapă, vorbeau așa”, a

mai spus o localnică.

El este Octavian, un tânăr pe care l-ați cunoscut la Asta-i România, un tânăr care și-a pus satul natal pe harta turistică și care s-a oferit să fie ghid.

Povestea geamgiilor cu limbă secretă o mai spun acum doar câțiva bătrâni rămași în sat. Oamenii își aduc aminte cum băteau țara în lung și-n lat în căruță, ca să vândă geamuri și icoane.

”Eu am învățat mai mult de la bărbat, că ne duceam cu geamuri mai mult pe acolo pe lângă București”, a mai spus localnica.

Citește și: Kanal D, lider absolut de audiență cu “Asta-i România!”