Vești bune pentru angajații din România care vor primi vouchere de vacanță 2022. Tot ce trebuie să știi despre condițiile de acordare, valoare și cum vor putea fi folosite voucherele de vacanță în anul 2022.
Vouchere de vacanță 2022
Voucherele de vacanță 2022 au început să fie încărcate, spre bucuria angajaților din România, dar și a hotelierilor care au suferit pierderi mari în perioada pandemiei.
Începând din acest an, tichetele de vacanță vor fi disponibile numai pe suport magnetic , pe un card alimentat cu o valoare a voucherelor de vacanță de 1.450 de lei, aceeași sumă ca și până acum.
Perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în 2022 este de un an, însă o altă veste bună pentru turiști este că statul va oferi în mod recurent aceste tichete până în 2026 inclusiv.
O altă veste bună este că valabilitatea voucherele de vacanţa emise în perioada martie-decembrie 2019 şi ianuarie-noiembrie 2020 a fost extinsă până la finalul acestui an, potrivit OUG nr. 226/2020.
De asemenea, OUG 131/2021 mai stabilește și că din 1 ianuarie 2027 va intra în vigoare reglementarea voucherelor de vacanţă inclusă în Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act ce reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România. Inițial, aplicarea acestei prevederi era prevăzută din 1 ianuarie 2021, dar termenul a fost prelungit, prin OUG 226/2020, până la finalul acestui an, anunță avocatnet.ro.
Cine primește vouchere de vacanță 2022
Vouchere de vacanță 2022 vor primi salariaţii din sectorul bugetar, dar și cei din mediul privat acolo unde agenţii economici vor dori acest lucru.
Pentru agenții economici din mediul privat, o parte dintre cheltuielile generate de voucherele de vacanță 2022 vor fi compensate de la bugetul de stat, a declarat ministrul Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
"Din păcate, prea puţini dintre agenţii economici au optat pentru achiziţionarea acestor tichete de vacanţă pentru a le oferi salariaţilor. Noi considerăm că trebuie să îi stimulăm pe cât mai mulţi să facă acest lucru, de aceea am spus că dacă mersul economiei va permite vom încerca să compensăm de la bugetul de stat aşa ceva„, potrivit ministrului Cadariu.
În ceea ce privește voucherele de vacanță 2022 acordate angajaților din sistemul privat, valoarea acestora este diferită de valoarea voucherelor de vacanță 2022 acordate angajaților de la stat. În cazul celor de la privat, suma poate fi până la de șase ori salariul minim pe economie.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
”Am început în decembrie cu Ordonanța pentru vouchere (n.r. de vacanță). Toți salariații din domeniul public pot beneficia de tichete de vacanță în valoare de 1450 lei.
Mai mult, orice salariat din sectorul privat, dacă patronul dorește, poate beneficia de tichet de vacanță, dar nu e limitat la o sumă, la 1450 lei, ci suma poate merge până la de șase ori salariul minim pe economie, cu niște beneficii pentru patron, în sensul că toată suma o poate deduce, o poate pune pe cheltuieli, iar pentru respectiva sumă nu plătește contribuții.
Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.” a spus ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, la DCNews.
Cum și unde se pot volosi voucherele de vacanță 2022
Voucherele de vacanță 2022 vor putea fi folosite numai în România , iar procedura este una extrem de simplă: beneficiarul voucherului alege hotelul, pensiunea sau vila unde dorește să meargă în concediu, verifică dacă unitatea de cazare selectată este pe lista partenerilor care acceptă vouchere de vacanță, face rezervarea și achită folosind cardul primit.
Important de precizat este faptul că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile (pot fi folosite numai de către beneficiarul lor, în baza unui document de identitate) și nici rambursabile.