Vouchere de vacanţă 2022. Angajații de la privat vor putea beneficia și ei de aceste tichete. Anunțul oficial făcut de Ministrul Turismului

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 17 nov 2022, 02:10

Vouchere de vacanţă 2022 nu doar pentru bugetari!

Ministrul Turismului, Constantin-Daniel Cadariu a anunțat mai multe măsuri pe care le pune în practică pentru turismul din România.

Voucherele de vacanță vor fi acordate și angajaților din sectorul privat, dacă angajatorul dorește, a anunțat ministrul Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, potrivit DCNews.

Vouchere de vacanţă 2022. Se acordă și angajaților din sectorul privat

Ministrul Turismului a declarat că toți salariații din domeniul public vor beneficia de vouchere de vacanță, mai mult, și salariații din sectorul privat pot beneficia, doar dacă angajatorul dorește.

”Am început în decembrie cu Ordonanța pentru vouchere (n.r. de vacanță). Toți salariații din domeniul public pot beneficia de tichete de vacanță în valoare de 1450 lei. Mai mult, orice salariat din sectorul privat, dacă patronul dorește, poate beneficia de tichet de vacanță, dar nu e limitat la o sumă, la 1450 lei, ci suma poate merge până la de șase ori salariul minim pe economie, cu niște beneficii pentru patron, în sensul că toată suma o poate deduce, o poate pune pe cheltuieli, iar pentru respectiva sumă nu plătește contribuții” a

spus ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, la DCNews. 

După ce Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari investitori din România în domeniul turismului, și-a arătat recunoștința pentru reușită. Ministrul Turismului a recunoscut că nu este meritul său:  ”Când am ajuns în Minister, Ordonanța era pregătită, să fim serioși. N-a făcut-o ministrul Cadariu, am făcut-o noi, ca echipă”.

Tichetele de vacanță sunt pe cinci ani: ”E o reușită comună, a tuturor” a spus Cadariu.

Vouchere de vacanţă 2022  nu doar pentru bugetari!

Diferența dintre angajații de la stat și cei de la privat este că, cei din urmă vor putea primi vouchere din bugetele firmelor la care lucrează, în timp ce voucherele pentru angajații de la stat sunt din buget public.

Există și câteva avantaje pentru angajatorii care acordă vouchere de vacanță.

Printre acestea, deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/ an fiscal și scutirea de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De asemenea, sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.

”Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.

Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.

Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a declarat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.

Citeste si: Ce se întâmplă cu tichetele de masă din 2022! Beneficiarii le vor primi în format electronic

Cum pot fi folosite voucherele acordate angajaților de la privat

Voucherele de vacanţă primite de salariaţi pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislaţia în vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Emiterea voucherelor de vacanţă poate fi făcută doar de către entităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic.

”Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.

Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.

Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”.

Citeste si: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea să renunțe la voucherele de vaccinare! Le vor primi doar cei cu schema completă