Vouchere de vacanță 2023. Cine beneficiază de vouchere în acest an și care este valoarea tichetelor?

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 23 oct 2023, 02:00

Voucherele de vacanță sunt acordate și în 2023 

Sursa: Unsplash

În anul 2023, românii vor beneficia din nou de vouchere de vacanță. Iată cine va primi astfel de tichete și care este valoarea stabilită pentru anul 2023.

Voucherele de vacanță vor fi acordate și în anul 2023. Ministerul de Finanțe a precizat care este valoarea acestor vouchere de vacanță pentru fiecare salariat în parte, dar și cine poate intra în posesia tichetelor în 2023.

Vouchere de vacanță 2023. Ce valoare au și cine le primește? 

Angajații din sectorul public vor intra în posesia voucherelor de vacanță și în anul 2023.

Astfel, tichetele de vacanță vor fi acordate doar bugetarilor, în timp ce angajații de la privat vor primi bani pentru vacanță doar dacă firma la care lucrează va aproba o astfel de măsură.

Cu toate că au fost zvonuri care vorbeau despre o creștere a valorii voucherelor de vacanță în 2023, având în vedere majorarea salariului minim pe economie, Ministerul de Finanțe a precizat că valoarea acestor tichete rămâne neschimbată în 2023. Mai exact, fiecare salariat din sectorul public va primi vouchere de vacanță 2023 în valoare de 1,450 de lei. 

„Potrivit prevederilor art.1 alin.(1), alin.(2) și alin.(2ˆ4) din OUG nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, cu modificările și completările ulterioare pentru recuperarea şi întreţinerea capacităţii de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condiţiile legii, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanţă. Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct.

30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450
lei pentru un salariat”, a precizat Ministerul de Finanțe. 

Voucherele de vacanță 2023 sunt emise pe suport electronic și  pot fi folosite doar pe teritoriul României. De-a lungul timpului, tichetele de vacanță au sprijinit sectorul turistic din România, motivându-i pe turiști să aleagă destinații din țară pentru a-și petrece concediul. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cine poate obţine bilete pentru tratament balnear în 2023. Lista actelor necesare

Cât sunt valabile voucherele de vacanță 2023 și ce reguli trebuie să respecte cei care le primesc? 

Voucherele de vacanță emise în 2023 au o valabilitate de un an, iar bugetarii care le primesc trebuie să știe că există o serie de reguli ce trebuie respectate atunci când vine vorba despre aceste tichete.

Mai exact, voucherele de vacanță nu pot fi folosite decât de titular, în baza actului de identitate, astfel că nu sunt transmisibile. Persoanele care primesc tichete de vacanță și încearcă să le vândă pot primi amenzi usturătoare.

Amenzi pot primi și unitățile de cazare sau agențiile de turism care acceptă ca voucherele de vacanță să fie folosite de o altă persoană decât titularul acestora. 

Citește și: Ce români vor primi voucherul de energie în valoare de 1.400 de lei și de ce documente au nevoie. Suma va fi acordată în două tranșe