Vouchere de vacanță 2023. Iată ce trebuie să facă românii pentru a nu primi o amendă de 26.000 de lei

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 feb 2024, 00:40

Iată ce trebuie să facă românii pentru a nu primi o amendă de 26.000 de lei

Sursa: edenred.ro/Pexels

Vouchere de vacanță 2023. În anul 2023, angajații ce lucrează la stat primesc vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei brut.

Vouchere de vacanță 2023. Este un lucru pe care românii trebuie să îl cunoască despre aceste vouchere de vacanță dacă nu își doresc să primească amenzi ce le pot lăsa o gaură în portofel.

Citește și: Este oficial! Tichete de masă în valoare de 40 de lei. Anunțul oficial al premierului României

Iată ce trebuie să facă românii pentru a nu primi o amendă de 26.000 de lei

Voucherele de vacanță pot fi folosite pentru a acoperi plata a mai multor servicii, însă pachetul obligatoriu trebuie să conțină câteva elemente de bază, precum cazare, după care transport, mâncare, agrement, tratament balnear. Doar bugetarii primesc în acest moment vouchere de vacanță, însă existe șanse ca și persoanele ce sunt angajate la privat să primească astfel de vouchere.

”(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000

lei la 5.000 lei acceptarea de către unitatea afiliată spre comercializare a tichetelor de vacanţă de către alte persoane decât titularul tichetului de vacanţă. (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism acceptarea de către unităţile afiliate de tichete de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii prevăzut la art.
1 alin. (7).
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la tichetul de vacanţă ”, era notat în proiectul de lege inițial, însă ulterior, valoarea a crescut, potrivit fanatik.ro.

Voucherele de vacanță 2023 nu pot fi vândute, acestea pot fi folosite doar de titular, iar identitatea se va dovedi cu ajutorul unui act de identitate.

Vânzarea voucherelor de vacanță este complet interzisă, românii ce nu respectă această lege pot ajunge să primească amenzi usturătoare. Suma pe care un român ce a comercializat un voucher de vacanță 2023 trebuie să o plătească poate ajunge la 26.600 de lei. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Românii ce au comercializat voucherele de vacanță nu sunt singurii ce vor fi nevoiți să plătească. Unitatea de cazare sau agenția de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi și aceasta amendată cu 13.300 de lei. 

Citește și: Taxele și impozitele în București se majorează cu 13,8% începând cu 2024

Cum verificăm dacă voucherele de vacanță 2023 sunt valabile?

Voucherele de vacanță sunt valabile un an din momentul emiterii, iar fiecare voucher trebuie să aibă scris emitentul şi datele sale de identificare, valoarea nominală a tichetului de vacantă, angajatorul şi datele sale de identificare, numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze tichetul de vacanţă, spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate, interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea tichetului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetelor de vacanţă. 

Pentru ca un voucher de vacanță 2023 să fie valabil, acesta trebuie să aibă notată ă perioada de valabilitate a utilizării tichetului de vacanţă.  

Citește și: Toți românii trebuie să știe! În ce condiții se pot anula cardurile de energie. Nu va fi necesară returnarea banilor deja cheltuiți

Sursa: adevarul.ro