Vouchere de vacanță 2023. Noua categorie de angajați care va primi vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 16 iun 2023, 16:42

S-a decis ca Ministerul Sănătății să întocmească o Ordonanță de Urgență prin care să fie asigurată plata voucherelor de vacanță

Sursa: Pexels.com

Vouchere de vacanță 2023. O nouă categorie de angajați va primi vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, în urma amenințărilor cu proteste.

Vouchere de vacanță 2023. Au amenințat cu protestele și au cerut vouchere de vacanță, deoarece nu primiseră până acum, iar cerința le va fi îndeplinită. O nouă categorie de angajați se va bucura de acest beneficiu.

Vouchere de vacanță 2023. O nouă categorie de angajați va primi vouchere de vacanță

Angajații din sistemul de sănătate, care nu beneficiau de vouchere de vacanță, vor primi 1.450

de lei pe card, în fiecare an, având aceleași drepturi ca celelalte categorii de angajați.

În urma negocierilor, s-a decis ca Ministerul Sănătății să întocmească o Ordonanță de Urgență prin care să fie asigurată plata voucherelor de vacanță, din bugetul de stat, pentru toate unitățile spitalicești.

În urma grevei japoneze din sistemul Sanitar, care a început pe data de 7 iunie, personalul medical a cerut, printre altele, ca angajații din domeniu, care nu beneficiau de vouchere de vacanță, să le primească.

„Acordarea voucherelor de vacanță la nivelul unităților sanitare publice nu s-a efectuat în mod unitar, fapt care a generat discriminări între salariații diferitelor unități sanitare din sistemul sanitar public.

Citește și: Se dau 1.450 de lei de persoană! Cine primește banii? Klaus Iohannis a promulgat legea

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Greva japoneza a inceput pe 7 iunie. Astfel, în unele unități sanitare personalul din cadrul UPU, CPU, medicii rezidenți, personalul de cercetare, etc au beneficiat de vouchere, fiind finanțați integral de la bugetul de stat, în timp ce personalul medico-sanitar, TESA, personalul de deservire, etc nu a beneficiat de acest drept, neavând aceeași sursă de finanțare”, este anunțat în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență.

Angajații din Sănătate nu au primit vouchere de vacanță de cinci ani

Conform Federației Sanitas, angajații din sistemul public de sănătate nu au primit vouchere de vacanță din anul 2018, motivându-se că nu există fondurile necesare. Angajații din acest sector s-au simțit neîndreptățiți, deoarece, cum a precizat federația, „pentru toate celelalte categorii de angajați din sistemul public, autoritățile au găsit resurse financiare”.

Începând cu anul 2022, tichetele de vacanță sunt oferite doar pe suport magnetic, sub forma unui card, iar, în anul 2023, vor fi încărcate cu aceeași sumă ca până acum, și anume, 1.450 de lei. Acestea sunt valabile un an, nu pot fi rambursate și pot fi utilizate doar de beneficiarul acestora, în baza actului de identitate.

Citește și: Când expiră voucherele de vacanță? Începând cu această dată, nu vor mai putea fi folosite

Cardurile de vacanță pot fi utilizate doar pentru plata cazărilor de pe teritoriul României, nu și pentru plata vacanțelor de peste graniță. Cine nu folosește voucherele de vacanță până la data la care au fost emise le va pierde, deoarece acestea vor expira.