Programul de vouchere sociale „Sprijin pentru România” va continua în perioada 2025-2027, dar cu modificări importante referitoare la suma acordată și la frecvența distribuției. Acest program este destinat persoanelor vulnerabile din România, oferindu-le sprijin financiar sub forma unor vouchere pentru alimente și mese calde.
Ce modificări aduce programul în 2025-2027?
Potrivit ziarulunirea.ro, spre deosebire de anii anteriori, când beneficiarii primeau 250 de lei o dată la două luni, începând cu anul 2025, valoarea unui voucher va fi de 125 de lei și va fi acordat o singură dată la fiecare 6
În plus, criteriile de eligibilitate au fost ajustate pentru a include un număr mai mare de persoane aflate în situații dificile.
Citește și: La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cine poate beneficia de vouchere sociale în 2025-2027?
Guvernul României a stabilit că următoarele categorii de persoane vor putea beneficia de acest ajutor:
- Pensionarii cu vârsta de minimum 65 de ani care primesc indemnizație socială (pensia minimă garantată);
- Persoanele cu handicap care se încadrează în pragurile de venit stabilite;
- Familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutorul de incluziune;
- Beneficiarii de ajutor pentru familie cu copii, conform Legii nr. 196/2016;
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Pensionarele trebuie să știe asta! Noi reguli în 2025 pentru cardurile de alimente. Când se vor livra banii
- Persoanele aflate temporar în situații critice, identificate în urma anchetelor sociale.
Ca o noutate, pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor fi incluși printre beneficiarii pachetelor alimentare oferite prin acest program. Această măsură vine ca răspuns la creșterea costurilor de trai și la nevoia tot mai mare de sprijin pentru categoriile defavorizate.
Distribuirea pachetelor alimentare în 2025
Pachetele alimentare oferite persoanelor vulnerabile vor avea, în 2025, o valoare de 125 de lei și vor fi distribuite o dată la 6 luni. Această schimbare are rolul de a eficientiza distribuirea ajutoarelor sociale și de a asigura o acoperire mai largă a beneficiarilor.
Beneficiarii vor putea utiliza voucherele sociale pentru achiziționarea de produse alimentare de bază și mese calde, conform listei de parteneri acreditați de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Finanțarea programului
Ministerul Muncii a confirmat că programul „Sprijin pentru România” este finanțat prin fonduri europene, gestionate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Fondurile externe nerambursabile vor asigura continuitatea acestui sprijin destinat persoanelor aflate în dificultate.
Autoritățile centrale colaborează cu administrațiile locale pentru implementarea eficientă a programului și monitorizarea modului în care sunt utilizate fondurile.
Etapele viitoare ale programului vor fi anunțate de autoritățile competente, care vor asigura transparența și eficiența distribuției acestor fonduri. Beneficiarii sunt încurajați să urmărească anunțurile oficiale pentru a fi la curent cu modalitățile de accesare a voucherelor.
Se estimează că numărul beneficiarilor va crește pe parcursul celor trei ani de implementare, având în vedere situația economică și impactul creșterii prețurilor la alimente și servicii de bază.
Programul de vouchere sociale „Sprijin pentru România” reprezintă un sprijin esențial pentru pensionari și alte categorii vulnerabile, oferindu-le un ajutor financiar pentru acoperirea unor cheltuieli de bază. Modificările din perioada 2025-2027 vizează optimizarea resurselor și distribuirea echitabilă a sprijinului social, pentru ca acesta să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de el.
Persoanele eligibile trebuie să fie informate despre noile condiții și să respecte termenele de aplicare, astfel încât să poată beneficia de sprijinul oferit de stat. În plus, autoritățile vor continua să monitorizeze impactul programului și să facă ajustări acolo unde este necesar, pentru a asigura o mai bună protecție socială a celor mai vulnerabili membri ai societății.