Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat posibila inițiere a unui program prin intermediul căruia sobele cu eficiență scăzută, de 20-25% să fie înlocuite cu sobe cu o înaltă eficiență energetică.
Citește și: Ce se va întâmplă cu tichetele de masă și voucherele de vacanță din 2024?
Vouchere pentru românii ce stau la casă
Există multe case în România ce se încălzesc cu ajutorul sobelor vechi, însă ministrul Mediului, Mircea Fechet, își dorește ca acestea să fie schimbate cu sobe cu o înaltă eficiență energetică, de 90%.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat că acest program este în curs de pregătire, însă a fost discutat și cu colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu. „Am discutat cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Aceste modificări sunt realizate pentru a pune bazele unui mediu mai curat, însă și pentru a salva miile de copaci ce sunt defrișați anual pentru a încălzi casele românilor. Mediul ne va mulțumi pentru această modificare deoarece sobele cu eficiență redusă ard cantități semnificative de lemn și provoacă poluarea aerului, în timp ce noile sobe vor reduce considerabil emisiile de gaze cu efect de seră.
Citește și: Carduri sociale 2023. Când vor fi încărcate cardurile cu o nouă tranșă în valoare de 250 de lei
Peste 3,5 milioane de locuințe se încălzesc cu lemne
Ministerul Energie a transmis datele cu privire la numărul locuințelor din țara noastră ce se încălzesc, iar datele sunt surprinzătoare. Din total de 7,5 milioane de gospodării din România, 3,5 milioane de locuințe se încălzesc cu lemne, în principal în mediul rural. Restul de aproximativ 2,5 milioane de gospodării se încălzesc cu gaze naturale, fie în centrale de apartament, fie în sobe.
”Bucureştiul este printre puţinele capitale sau poate singura unde încă există încălzire rezidenţială cu lemne de foc, exact aşa cum se întâmpla la 1700. În acelaşi fel se încălzesc o parte din locuitorii municipiului Bucureşti şi din zonele limitrofe”, declara fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna.
Citește și: Dispar tichetele de masă! Cu ce alternative vor fi înlocuite acestea